Rôzne

FOTO: Najobľúbenejším tovarom Tuzexu boli legendárne „rifle“ či západné automobily

V pondelok 19. augusta 1957 v predpoludňajších hodinách otvorili na Tobruckého ulici v Bratislave nový podnik zahraničného obchodu Tuzex.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Najobľúbenejším tovarom Tuzexu boli legendárne „rifle“ či západné automobily
8
Galéria
Zdroj: TASR

Zahraničný rozličný tovar Tuzex ponúkal potraviny, alkohol, západnú elektroniku, oblečenie, kozmetiku či dokonca koberce, ktoré boli exkluzívnym a navyše často nedostatkovým produktom. Zahraničné práčky, rádiá či automobily sa považovali za spoľahlivejší a kvalitnejší tovar. Slovo „tuzex“ je zrejme skratka slov „tuzemský export“.

Legendárny tovar

Ak ste za čias socializmu zatúžili po „niečom lepšom“, museli ste sa zaopatriť bonmi a vystáť si nekonečné rady pred Tuzexom. K najkupovanejším tovarom patrili jednoznačne džínsy od talianskej firmy Rifle. Značka sa stala symbolom pre džínsy, ktoré sa odvtedy bez ohľadu na značku dodnes označujú ako „rifle“.

Nákupy cez Tuzex boli výhodnejšie ako dovoz zo zahraničia, pretože sieť obchodov podporoval aj štát cez úpravu colných poplatkov.

Objednať ste si, samozrejme, mohli aj tuzexové západné autá od značiek ako Fiat, Ford, Renault až po Opel, Mercedes, Volvo či mnohé ďalšie. Na Slovensku sa tuzexové autá predávali len v Bratislave a v Košiciach.

Čítajte aj: FOTO: Ako vyzerala historická Bratislava bez výškových budov v roku 1959?

Tuzexové bony

Za tuzexové bony, ale aj cudziu menu, ste si tuzemský alebo zahraničný rozličný tovar mohli nakúpiť aj v Banskej Bystrici, Piešťanoch, Martine, Poprade, Ružomberku, Košiciach a ďalších. V Tuzexe ste mohli dostať najmä západný tovar, ale aj domáci, ktorý bol inak v obchodnej sieti ČSSR nedostupný.

Bony platili spočiatku len tri mesiace, v 80. rokoch už rok. Nakupovať ste nimi mohli len v Tuzexoch. Na poukazoch bola napísaná ich hodnota v korunách. Získať bony nebolo také jednoduché, a tým ani nakúpiť si „luxusný tovar“ v Tuzexe. Ak vaši rodinní príslušníci nepracovali v zahraničí a nezásobili vás valutami, museli ste si bony zháňať nelegálnou cestou. Ak ste valuty mali, mohli ste si ich zameniť za bony a hor sa na nákupy.

Veksláci v uličkách

Okrem oficiálneho predaja odberných poukazov v Štátnej banke československej sa bony kupovali aj na čiernom trhu od vekslákov. Najskôr sa skrývali, v Bratislave ste ich mohli stretnúť napríklad pred Priorom na Kamennom námestí, v uličke smerom k hotelu Kyjev. Neskôr postávali aj pred predajňami Tuzexu.

Napriek tomu, že veksláci okrádali štát o zisk, boli vo všeobecnosti tolerovaní, pretože nakoniec všetky valuty skončili v štátnej pokladnici.

Tuzex mal v Česko-Slovensku v období socializmu sieť maloobchodných predajní po celej krajine. Predchodcom Tuzexu bol Darex, ktorý fungoval od roku 1949. Obchody ako Darex či Tuzex boli zastúpené aj v iných komunistických krajinách, v Poľsku Pewex, v ZSSR Berjozka, v NDR Intershop alebo Intertourist v Maďarsku. Pred Darexom tu bolo oddelenia EX ponúkajúce cudzincom luxusný tovar za cudziu menu.

Čítajte aj: OBRAZOM: Spomínate si ešte, ako vyzerala Obchodná ulica v roku 1986?

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM