KAW Rôzne Správy

FOTO: Najjasnejšia kométa žiari na oblohe. Takto ju zachytili nad Bratislavou

Počas júlových nocí sa oplatí zdvihnúť oči k oblohe. Aj nad našim mestom jasne žiari kométa Neowise.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Najjasnejšia kométa žiari na oblohe. Takto ju zachytili nad Bratislavou
5
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Kométa C/2020 F3 Neowise je najjasnejšou kométou za posledných trinásť rokov. „Na jej pozorovanie netreba žiaden špeciálny ďalekohľad či dokonca triéder. Voľným okom sa dá vidieť aj bez toho, aby človek disponoval odbornými pozorovacími schopnosťami,“ uviedol Tomáš Slovinský, riaditeľ občianskeho združenia Astronómia pre všetkých.

Privstaňte si!

Celý tretí júlový týždeň je pre pozorovanie kométy ideálny a keď upriete svoj zrak k oblohe a sústredíte sa, uvidíte ju aj nad Bratislavou.

„Od 8. júla sa dá zo Slovenska kométa vidieť i na večernej oblohe po západe Slnka na severozápade. Ideálne ju však bude pozorovať nadránom, okolo 2. až 3. hodiny. Od 10. júla sa stáva kométa cirkumpolárnym objektom, čo znamená, že v našich končinách nezapadne za obzor. Pohľadom na ňu sa teda budeme môcť kochať po celú noc. Na oblohe ju hľadajme od severozápadu po severovýchod nízko nad obzorom,“ vysvetlil Slovinský.

Najlepšie pozorovacie podmienky sú kvôli jej jasnosti a polohe práve v druhej polovici júla. Na nočnej oblohe však bude vidieť aj začiatkom augusta.

Zo súhvezdia Povozník v priebehu júla putuje kométa smerom k súhvezdiu Veľkej Medvedice s ikonickým Veľkým vozom, je teda veľmi ľahké ju nájsť.

„Kométa je dobre viditeľná, jej zdanlivá hviezdna veľkosť sa približuje k jednej magnitúde, teda sa svojou jasnosťou približne vyrovná hviezdam Veľkého voza. Vidno ju dokonca aj v mestských lokalitách so svetelným znečistením. Navyše mesiac v tomto období ubúda, teda ani jeho svetlo by nemalo pozorovanie kométy rušiť,“ doplnil Slovinský.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM