Rôzne

FOTO: Kam zmizli žlté bicykle Slovnaft BAjk? Niektoré parkujú v lese, iné sa kúpu

Vandalizmus páchaný na žltých bicykloch nabral na obrátkach. Najnovšie bol jeden kus nájdený v Chorvátskom ramene v Petržalke.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kam zmizli žlté bicykle Slovnaft BAjk? Niektoré parkujú v lese, iné sa kúpu
8
Galéria

Prvé týždne bikesharingu v hlavnom meste charakterizoval nielen vysoký záujem o bicykle, ale aj časté prípady vandalizmu. Tie stále pretrvávajú, dokonca nabrali na obrátkach.

V lese aj vo vode

Najčastejšie sa ničia sedadlá, brzdy, zámky, pedále, svetlá, košíky, pneumatiky aj komunikačný panel. Nájdu sa aj takí dobráci, ktorí bicykle nevrátia na dokovacie stanice, nechávajú ich v lesoch, na ihriskách či v panelákoch.

Bicykle pre bikesharing boli skonštruované pre časté použitie rôznymi skupinami užívateľov a mali by odolať aj hrubšiemu zaobchádzaniu. Iste sa tým ale nemyslelo násilné rozoberanie bicyklov či „topenie“ vo vode. Najnovšie bol totiž žltý bicykel nájdený v Chorvátskom ramene v Petržalke.

„Registrujeme dva typy vandalizmu, a to surovejšie zaobchádzanie s bicyklom počas jazdy alebo vedomé poškodzovanie bicyklov, bez toho, aby si ho daný človek vôbec požičal,“ priblížil hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Evidovaných je aj niekoľko prípadov krádeží bicyklov a polícia v tejto veci rieši jedno trestné oznámenie.

Keďže je služba zdieľaných bicyklov stále v skúšobnom režime, pokutovaný za vandalizmus ešte nikto nebol.

Čo robiť?

Ak ste užívateľom bratislavského bikesharingu, určite by ste si mali mali vždy pred použitím bicykla skontrolovať jeho technický stav, najmä schopnosť jazdy a funkčnosť bŕzd. Ak je bicykel poškodený a nemôže sa používať, poruchu je potrebné nahlásiť na infolinku 0259505950 alebo prostredníctvom internetovej stránky slovnaftbajk.sk. Servisná spoločnosť by následne mala zabezpečiť opravu bicykla.

Polícia podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala dokovacie stanice bikesharingu monitoruje, napriek tomu vyzval ľudí, aby volali políciu, ak budú svedkami ničenia bicyklov.

Kam zmizli žlté bicykle?
8
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM