Soňa Patúcová Kultúra

Fotku roka 2014 urobil Bratislavčan Tomáš Halász. Fotil kampaň prezidenta Kisku

Poznáme foto roka. V 7. ročníku súťaže pre mladých fotografov, ktorú každý rok organizuje Nadácia VÚB, vyhral záber z volebnej kampane prezidenta Andreja Kisku od talentovaného Tomáša Halásza.

Ilustračný obrázok k článku Fotku roka 2014 urobil Bratislavčan Tomáš Halász. Fotil kampaň prezidenta Kisku
Foto: Soňa Patúcová / Zdroj: Dnes24.sk

Druhé miesto získal študent fotografie Denis Kozerawski vďaka sérii zátiší Bez názvu a tretie miesto obsadila fotka Guten Tag od Juraja Staroveckého.

Po prvýkrát mali mladí umelci voľnú ruku vo výbere témy. „Voľná téma dáva autorom voľnosť a slobodu a tak je to správne,“ hovorí porotca súťaže Pavel Vančát. Medzinárodná porota na čele s talianskym fotografom Lello Elio Piazza to nemala jednoduché. Z vyše 300 prihlásených fotografov vybrala 15 finalistov, ktorí bojovali o najlepšiu fotku roka. „Bola to milá práca, na druhej strane veľmi obsiahla, pretože rekordný počet účastníkov nám zabral dosť času, než sme sa dopracovali do druhého kola. V druhom kole to už bola pomerne vyrovnaná súťaž, kde skutočne trvalo niekoľko hodín diskusií, než sme sa dostali k finálnemu výsledku,“ vysvetlil.

Tomáš Halász vytvoril sériu obrazov dokumentujúcu zákulisie kampane Andreja Kisku. Najsilnejšou a víťaznou sa stala snímka Pred mítingom. „Snažím sa robiť hlavne mimovládne projekty a také, ktoré majú presah do aktivizmu a do spoločenských tém,“ povedal fotograf, pre ktorého to nie je prvé ocenenie. Od roku 2008 každoročne boduje v cenách Literárneho fondu, v roku 2088 získal prvé miesto na Czech Press Photo 2008 v kategórii Aktualita do 25r.

Poslaním súťaže Foto roka je podpora mladých umelcov a propagácia umeleckých diel v odbore fotografia. Súťaž je určená pre fotografov do 35 rokov. Výstavu fotografií finalistov si môžete pozrieť na Hviezdoslavovom námestí počas celého septembra.

Vyhlásenie výsledkov súťaže Foto roka 2014
6
Galéria
Foto: Soňa Patúcová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM