Nina Táborská Rôzne

Firma na zimnú údržbu v Bratislave: "Ceny, za ktoré poskytujeme svoje služby, sú pre mesto priaznivé"

Súkromná firma A.R.K. technické služby zabezpečuje pre magistrát zimnú údržbu. Zmluva bola podpísaná ešte počas šéfovania Andreja Ďurkovského. Na osem rokov.

Ilustračný obrázok k článku Firma na zimnú údržbu v Bratislave: "Ceny, za ktoré poskytujeme svoje služby, sú pre mesto priaznivé"
Zdroj: TASR

Hlavné mesto vytvorilo zoznam ciest, na ktoré majú chodiť čistiace mechanizmy ako prvé odhŕňať sneh. Podľa primátora Iva Nesrovnala dosiaľ takýto zoznam neexistoval.

Konzorcium A.R.K. technické služby víta návrhy primátora Bratislavy na zefektívnenie zimnej údržby ciest v hlavnom meste. Tieto návrhy sú navyše podľa A.R.K. zo strany mesta po dlhej dobe prvou racionálnou a zmysluplnou iniciatívou v tejto problematike.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Za 900-tisíc mesačne máme neupravené cesty. V čom sú najväčšie nevýhody zmluvy zimnej údržby?

„Už viac krát v minulosti sme navrhovali, aby boli v prípade nepriaznivej predpovede počasia umožnené predbežné posypy a aby naše sypače a pluhy mohli vyraziť skôr, než začnú ranné dopravné zápchy. Preto tieto návrhy zo strany magistrátu podporujeme,“ povedala hovorkyňa konzorcia Ester Méraiová a dodala, že len tieto dve opatrenia významne zefektívnia proces zimnej údržby.

Populizmus, tvrdia obe strany

Konzorcium podporuje aj zavedenie GPS kontroly pohybu svojej techniky po meste a súhlasí s tým, že na vlastné náklady vybaví všetky svoje mechanizmy zariadeniami, ktoré to umožnia. Podľa Méraiovej je dobre, keď budú tieto údaje k dispozícii na internetovej stránke.

Najlepšie by rozhodne bolo, keby ku nim mali prístup aj všetci občania Bratislavy.

Vedenie A.R.K. ale odmieta tvrdenia niektorých poslancov mestského zastupiteľstva o predražovaní služieb. Konzorcium trvá na svojom stanovisku, že ceny za ktoré poskytuje svoje služby sú pre mesto priaznivé a v porovnaní s predchádzajúcimi dodávateľmi lacnejšie.

S tým nesúhlasí napríklad ani poslanec Chren, ktorý sa v rozhovore pre Bratislava24.sk vyjadril, že hoci A.R.K. tvrdí, že boli vždy neskoro vydané pokyny z dispečingu bratislavského magistrátu, od firmy, ktorá inkasuje 900-tisíc eur mesačne za zimnú pohotovosť a s magistrátom spolupracuje už piaty rok, by čakal aj menej alibistické zdôvodnenie.

Workshop pre poslancov

Spoločnosť pripravuje pre poslancov odborný workshop, kde chce predstaviť aj ďalšie návrhy na zefektívnenie údržby ciest v hlavnom meste.

„Predovšetkým je dôležité, aby sme vychádzali z reality a skutočných faktov. Rozhodli sme sa preto osloviť všetkých poslancov mesta a doručiť im skutočné a pravdivé informácie, na základe ktorých môžeme zmysluplne diskutovať o možných zlepšeniach v prospech občanov,“ povedala Ester Méraiová a dodala, že termín workshopu spoločnosť oznámi v krátkom čase potom, ako zistí aké sú časové možnosti väčšiny mestského zastupiteľstva.

Prečítajte si tiež: Tieto bratislavské cesty by sa mali v zime čistiť ako prvé: Mesto vytvorilo špeciálny zoznam

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM