Adriana Banásová Kultúra

Fínsky víkend počas leta: Nechajte sa ochladiť úplne neznámymi filmami z produkcie severského štátu

Tropické horúčavy nám síce už pominuli, no ak je vám stále teplo, môžete sa schladiť trochou fínskej kultúry. A to presne v podobe filmov, ktoré k nám do Bratislavy prifrčali v rámci filmového projektu Fínsky festival.

Ilustračný obrázok k článku Fínsky víkend počas leta: Nechajte sa ochladiť úplne neznámymi filmami z produkcie severského štátu
Zdroj: Dnes24.sk

Severská kinematografia sa v dňoch 21. 8. (piatok) až 23.8. (nedeľa) predstaví najmä v Kine inak, ktoré funguje ako súčasť A4– priestoru súčasnej kultúry. Potešia vás ľahké komédie, krimi aj klasika so živou hudbou, literárnym večerom či programom pre najmenších.

Zámerom filmovej prehliadky je predstaviť divákom úplne neznámu fínsku produkciu. Slovenskí diváci poznajú možno len solitér Aki Kaurismäki, týmto podujatím sa tak oboznámite aj s inými filmovými klenotmi studenej krajiny.

Festival sa koná v Kine Inak v A4-ke na Karpatskej ulici, v spolupráci s Kinom Lumiére však budú odpremietané aj dve snímky tu.

Dnešný program v Kine Inak odštartuje o 16:00 Cesta do Muminúdolia, kde si diváci pozrú premietanie epizód zo seriálu o Muminovcoch, vypočujú čítanie z kníh a komiksov či zahrajú tematické hry. Vstupné je dobrovoľné.

18-tej vás čaká Literárny večer s Tove Jansson, ktorá patrí k najzásadnejším umelcom fínskej kultúry vôbec. Bola maliarkou, ilustrátorkou, kresličkou komixov a autorkou kníh. Hosťami večera o jej živote a diele budú slovenská prekladateľka jej kníh Zuzana Drábeková, a literárny turista Peter Gärtner, ktorý absolvoval výpravu do súostrovia Pellinki – rodného kraja autorky. Vstupné taktiež dobrovoľné.

Film Anna-Liisa režisérov Teuva Pura a Jussiho Snellmana spolu so živou hudbou bude k videniu o 20:00. Jeden z najznámejších fínskych nemých filmov, prvý, ktorý zaznamenal medzinárodný úspech vykresľuje mladú ženu, ktorá chce sama rozhodovať o svojom osude. Vstupné n film sú 3 eurá.

Večer zakončí o 22:00 film s názvom Vzácny Export režiséra Jalmari Helander, vhodý pre tých, ktorí už neveria na Santa Clausa. Santa v skutočnosti žije na hore Korvatunturi v Laponsku. Keď sa ho vedci rozhodnú doslova vykopať, začnú sa diať divné veci. Zdá sa, že Santa neodmeňuje dobré deti, ale skôr trestá tie zlé…

NEDEĽA – Kino Inak

Zajtra na vás v A4-ke čakajú dve snímky a to Punkový syndróm o 18-tej a Betónová noc o 20-tej.

Prvý z menovaných je hudobným dokumentom, kde sú hlavnými hrdinami mentálne postihnutí členovia punkovej skupiny Pertti Kurikan Nimipäivät. Sú zosobnením presne toho, čo je skutočný punk: sú vydedencami spoločnosti, ktorí do sveta kričia o skutočných problémoch.

Betónová noc je snová odysea po Helsinkách počas jednej noci. Hlavným hrdinom je 14-ročný Simo, ktorý sa snaží nájsť si svoje miesto a pochopiť, kým je. Jeho veľký brat Ilkka je posledný deň na slobode predtým, ako nastúpi do väzenia a jeho matka ho presvedčí, aby túto noc strávil so Simom. Počas toho, ako sa túlajú betónovou džungľou Helsínk, sa stanú svedkami niečoho, čo by radšej nechceli vidieť. Zraniteľný Simo nie je pripravený vnímať veci tak, aký naozaj sú. Na oba filmy je vstupné 3 eurá.

NEDEĽA v Kine Lumiére

18:00 3simoa je snímka dvoch zlodejov z Helsiniek. V ich štvrti býva aj Eeva, s ktorou sa raz Simo vyspal. Eeva bola opitá a dokonca si ani nepamätá Simovu tvár, iba jeho meno, ktoré dala svojmu synovi splodenému počas onej noci. Simo vymyslí diabolský plán, v ktorom sa bude Lasse vydávať za otca jeho vlastného syna Sima, aby sa zbavili svojich dlhov. Netrvá ani deň a Simo a Lasse sa topia v bahne svojich nešikovných výhovoriek. Vyzerá, že všetko dobre dopadne, kým nezačne Lasse svoju rolu otca brať príliš vážne.

Posledným filmom bude Neznámy vojak, ktorý začne o 20-tej. Ide o najslávnejší fínsky film všetkých čias, ktorý pojednáva o najkrutejšej epoche Fínskych dejín. V Zimnej vojne na prelome rokov 1939/1940, keď si ZSSR uzmyslel agresívne Fínsku zobrať jeho hraničné územia, padlo cez 25 000 Fínov, ktorí však dlho vzdorovali štvornásobnej sovietskej prevahe. Neznámy vojak je epos zachytávajúci osud nováčikov vrhnutých do pekla zákopovej vojny a patrí ku klasike tradičného antivojnového filmu. Je adaptáciou rovnomenného románu z pera Väinö Linna.

na fotografii Tove Jansson, autorka slávnych Mumínovcov. zdroj foto: kinecko.com

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM