Tomáš Stupavský Rôzne

"Fico odstúp, rozkrádaš náš štát," ozývalo sa dnes Námestím SNP

Dnes večer sa na Námestí SNP konala už v poradí šiesta demonštrácia proti korupcii. Impulz pre demonštrácie pred nedávnom spustil podozrivý nákup CT zariadenia pre piešťanskú nemocnicu. Organizátori protestu okrem iného žiadali demisiu Róberta Fica.

Ilustračný obrázok k článku "Fico odstúp, rozkrádaš náš štát," ozývalo sa dnes Námestím SNP
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Aj tento protest zosnovali opoziční poslanci Alojz Hlina, Igor Matovič, Richard Sulík a Daniel Lipšic, ktorí žiadajú Róberta Fica, aby ďalej nerozvracal tento štát. Ich výzvy, aj napriek chladnému počasiu, prišlo podporiť asi 2000 ľudí.

Ako prvý pred dav predstúpil Alojz Hlina, ktorý spomenul, že po poslednej demonštrácii bolo súčasnej vláde predložených šesť požiadaviek, z ktorých ani jedna nebola splnená.

Medzi požiadavky patrilo napríklad okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej pre kauzu CT prístroja, aby bol schválený zákon, ktorý zamedzí účasti schránkových firiem na verejnom obstarávaní, alebo aby bol schválený zákon o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov.

Ľudia chcú zmenu

Po krátkom úvode Hlinu pri mikrofóne nahradil Richard Sulík, ktorý upozornil na rozsiahle rozkrádanie Slovenska, ktoré dovoľuje práve vláda Róberta Fica. „Nie je normálne, aby riaditeľka piešťanskej nemocnice stále zastávala svoju funkciu, keď sa priamo podieľala na rozkrádaní tohto štátu,“ uviedol Sulík na margo nákupu predraženého CT prístroju.

Na proteste sa v predných radách pred pódiom objavilo niekoľko demonštrantov, ktorí nežiadali iba výmenu vlády, ale celkovú zmenu politického systému. So slovami “my chceme zmenu“ neustále podnecovali mrznúci dav.

Stovky ľudí, ktorí prišli boj proti korupcii podporiť najviac rozhnevalo, keď Alojz Hlina spomenul vyjadrenie strany SMER-SD na ich adresu, v ktorom nazýva ľudí, ktorí sa zúčastňujú týchto protestov ako anarchistov a tiež vyjadrenie premiéra, ktorý ľudí organizujúcich takéto akcie nazval ľudskými hyenami.

Nechceme tu Majdan

V plánovanom programe ďalej pokračoval Igor Matovič, ktorý vyjadril vďačnosť, že demonštrácie u nás nevyvolávajú násilie ako napríklad na Majdane.

Ľudí následne ubezpečil, že v boji za spravodlivosť budú aj naďalej pokračovať, no priznal, že momentálne je opozícia voči vládnucej strane príliš slabá. „Môžem vás ubezpečiť, že budeme hľadať cestu k sebe, aby sa nám podarilo vytvoriť reálnu protiváhu Smeru-SD,“ doplnil Matovič.

S príhovorom počas mítingu vystúpila aj šéfka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. „Žiadny minister zdravotníctva za 25 rokov nám nič nedal. Za to mnohí ministri zdravotníctva dali dosť finančným skupinám,“ zdôraznila. Na pódiu následne vystúpil Peter Pčolinský, známy z protestov Gorila alebo aj Daniel Lipšic.

Opoziční poslanci sľúbili, že protesty budú pokračovať aj po vianočných sviatkoch.

Protest proti korupcii
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM