Nina Táborská Kultúra

Festival Waves Bratislava zobudil hudobnú scénu, kluby zaplnilo viac ako 3-tisíc ľudí denne

Hlavné mesto má za sebou tretí ročník multiklubového festivalu Waves Bratislava, ktorý do trinástich koncertných priestorov prilákal viac ako tritisíc ľudí denne a predstavil takmer 130 zaujímavých mien z domácej a európskej hudobnej scény.

Ilustračný obrázok k článku Festival Waves Bratislava zobudil hudobnú scénu, kluby zaplnilo viac ako 3-tisíc ľudí denne
Zdroj: TASR

Progresívny line-up, organizáciu a špeciálnu atmosféru si pochvaľovali festivaloví návštevníci aj odborní delegáti zo Slovenska a zahraničia, ktorí sa okrem koncertov prišli zúčastniť aj medzinárodnej hudobnej konferencie. Tá je už tradične súčasťou celého podujatia, ktoré prebieha paralelne s viedenskou časťou pod spoločnou značkou Waves Central Europe.

Jedinečný festivalový koncept

Na Slovensku je Waves Bratislava svojím konceptom unikátny festival. Ide totiž o tzv. showcase, ktorého cieľom je predstaviť atraktívne a nové hudobné mená. Dramaturgia sa pohybuje na pomedzí indie-rocku, elektroniky a folku s presahmi do jazzu, world music a experimentálnych žánrov, pričom geografické obmedzenia si organizátori pri výbere účinkujúcich nekladú.

Festival je okrem odvahy vyskladať line-up v podstate z neznámych interpretov zaujímavý aj tým, že cieli nielen na tradičných festivalových návštevníkov, ale aj na odbornú hudobnú komunitu promotérov, hudobných manažérov a agentov, vydavateľov a ďalších profesionálov z hudobného sektora.

To všetko s cieľom objavovať novú hudbu, pomôcť kapelám v naštartovaní medzinárodnej kariéry a podporiť rozvoj domácej scény.

Poslúžiť tomu má aj odborná konferencia, ktorej sa tento rok zúčastnilo viac ako 300 delegátov, pričom polovica z nich pricestovala zo zahraničia. V piatok sa celý deň diskutovalo o mýtoch a faktoch v hudobnom priemysle, rozoberal sa stav slovenskej hudobnej profesionálnej komunity, export domácej produkcie do zahraničia, či umiestňovanie hudby do filmov a reklám a ďalšie zaujímavé témy.

Koncertný maratón

Kapely mali tiež možnosť vypočuť si konštruktívne reakcie na svoju tvorbu od rešpektovaných novinárov, promotérov a zástupcov BBC, FM4, festivalov Melt!, Primavera, United Islands of Prague, SXSW a iných.

Piatkový a sobotný večer pokračoval koncertným maratónom v trinástich kluboch a priestoroch v okolí Námestia SNP. Medzi nimi nechýbala Stará tržnica s voľným vstupom, MDPOH, Nu Spirit Club, KC Dunaj, Ateliér Babylon, Véčko, Gorila.sk Urban Space, Urban House, Poľský Inštitút, Fuga, Klub dole, Lokal UNAS a galéria Kunsthalle LAB, ktorá ponúkla krátke unplugged koncerty v kombinácii s modernou umeleckou inštaláciou autorov z Hamburgu.

Pozitívne domáce aj zahraničné reakcie

Na koncertoch sa zúčastnili aj delegáti z konferencie, pred ktorými sa účinkujúci mohli ukázať a posunúť sa tak ďalej vo svojej medzinárodnej kariére. Waves Bratislava tiež navštívilo viac ako 50 médií s akreditovanými novinármi z Poľska, Maďarska, Čiech a pobaltských krajín. Zo všetkých strán zneli pochvaly a pozitívne reakcie.

“Na náš koncert sa nám podarilo pritiahnuť dosť veľký počet zahraničných delegátov. Zatiaľ máme veľmi dobrú odozvu a už deň po festivale diskutujeme o koncertoch v Macedónsku a pobaltských krajinách,” povedal o vystúpení skupiny Polemic ich manažér Juraj Cocher.

Programová riaditeľka festivalu Liverpool Sound City Rebecca Ayres z programu vyzdvihla Leyyu (AT), The Hearing (FI) ale aj slovenských Nvmeri a Jimmyho Pé. Speváčka Katarzia chválila svieži medzinárodný line up a spolu s manažérom maďarských Ivan & The Parazol vyzdvihla priateľský a ľudský prístup organizátorov. Dramaturg českej Besedy u Bigbítu Pavel Uretšlégr si už vytipoval niekoľko mien pre budúci ročník svojho festivalu a riaditeľ agentúry Music Estonia hovoril o špeciálnej atmosfére a vyspelosti bratislavskej klubovej scény.

Väčšina sa zhodla na jednom. Na Slovensko a festival Waves Bratislava by sa o rok chceli vrátiť.

Organizačný tím Waves Bratislava týmto dňom začína pracovať na ďalšom festivalovom ročníku. V prípade záujmu si lístok môžete zaobstarať už teraz. K dispozícii je limitovaná séria festivalových permanentiek Waves Bratislava 2016 za uvádzaciu cenu 9 eur.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM