Nina Táborská Kultúra

Festival Mesiac fotografie 2014: V Galérii mesta Bratislavy sú prvé dve výstavy

V rámci tohtoročného začínajúceho festivalu Mesiac fotografie pripravila Galéria mesta Bratislavy vo svojom Pálfiho paláci prvé dve výstavy. Okrem výberu z uzavretej tvorby rakúskeho fotografa českého pôvodu Rudolfa Koppitza, je druhým vystavujúcim taliansky autor Gabriele Basilico.

Ilustračný obrázok k článku Festival Mesiac fotografie 2014: V Galérii mesta Bratislavy sú prvé dve výstavy
Zdroj: TASR

„Sú to zároveň ťažiskové výstavy Mesiaca fotografie od týchto svetoznámych autorov,“ na dnešnej tlačovej konferencii uviedla kurátorka festivalu Bohunka Koklesová.

Význam a dôležitosť tvorby Rudolfa Koppitza (1884–1936) potvrdila aj rakúska kurátorka Monika Faber. Podľa nej je veľkou osobnosťou pre rozvoj fotografie v Rakúsku. Je medzinárodne uznávaný pre svoj unikátny spôsob miešania piktorializmu, Art Deco a Heimatkunst (fotografovanie vlasti).

Začal vytváraním inscenovaných skupinových aktov, ktoré vychádzali z viedenskej secesie. Okrem ženských postav zobrazoval aj mužské akty, najmä seba.

„Je tu aj fotografia Štúdia pohybu z roku 1925, ktorá patrí medzi najslávnejšie fotografie na svete a je najdrahšia v strednej Európe,“ prezradila Faber.

Vo výbere je vyše 50 fotografií

A to z obdobia rokov 1908 až 1935. Tvoria súbory Skoré roky, Tanec-telo-portrét, Vojnové obdobie. Časť Krajina a ľudia (Land und Leute) je z Koppitzovej najväčšej výstavy obsahujúcej vyše 500 fotografií, ktorá sa konala v roku 1936 vo Viedenskom múzeu umenia a priemyslu (dnešné MAK – Múzeum úžitkového umenia). Návštevníci expozície uvidia aj Koppitzov sklopný fotoaparát Folding camera z roku 1900.

Druhá výstava je zo súčasnosti a s mestskou tematikou. Taliansky autor Gabriele Basilico (1944–2013) si vybral štyri svetové mestá, ktoré fotografoval v rokoch 2007 až 2011 bez ľudí, pretože ho zaujímal priestor.

„Bol nadšený z ich architektúry a fotil ich plánovite. V Moskve si vybral sedem Stalinových veží, ktoré tvoria centrum mesta a fotil ho z jednej z nich. V Šanghaji okrem talianskeho pavilónu počas Expa fotil premeny starej architektúry na výstavbu mrakodrapov. V Riu si vybral spolužitie pôvodnej architektúry s novou a v San Franciscu fotografoval cesty, ktoré vedú z centra mesta do susedného,“ predstavila výstavu jej kurátorka Giovanni Calvenzi.

Podľa Koklesovej sú tieto veľkoplošné fotografie z vtáčej perspektívy mimoriadne ostré, čitateľné, detailné a pôsobia veľmi monumentálne.

Obidve výstavy potrvajú do 11. januára 2015.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM