Kultúra Kultúra

Febiofest uvedie aj film, ktorý sa vracia k obdobiu kupónovej privatizácie

Premiéry noviniek domácej kinematografie, predpremiéry čerstvých oscarových filmov, prvé slovenské uvedenia snímok ocenených na svetových festivaloch, projekcie archívnych diel aj stretnutia s európskymi osobnosťami filmu ponúkne 23. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov (MFFK) Febiofest.

Ilustračný obrázok k článku Febiofest uvedie aj film, ktorý sa vracia k obdobiu kupónovej privatizácie
Zdroj: TASR

„Opticky sa mení názov, je to návrat k festivalu, ktorý sa konal pred 20 rokmi v Banskej Bystrici, kde sa podarilo uskutočniť dva ročníky medzinárodného festivalu filmových klubov,“ uviedol v Bratislave na stretnutí s médiami Peter Dubecký, prezident MFFK Febiofest.

„Je to odkaz k podpore klubového hnutia, ľudí, ktorí okolo filmových klubov pracujú, a predovšetkým divákov, ktorí na artové, klubové filmy chodia,“ doplnil k festivalu, ktorému organizátor – Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) – dal tento rok podtitul Krátka cesta k veľkým filmom.

Festival v hlavnom meste uvedie v desiatich programových sekciách 147 dlhometrážnych, stredometrážnych a krátkych titulov, spolu na 162 premietaniach v piatich kinách.

Súťažiť budú filmy z regiónu V4 i Rakúska

„Stále sme v prechode od prehliadky k festivalu. Dúfam, že sa nám tento rok podarí ešte viac zvýrazniť to najdôležitejšie – súťažnú sekciu. Tento rok sa v nej stretne ozaj reprezentatívny výber krátkych filmov z regiónu V4 a Rakúska,“ povedal umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek ku kľúčovej sekcii nazvanej V strede Európy.

Stretne sa v nej dvadsiatka krátkych hraných, dokumentárnych, animovaných aj experimentálnych filmov. Medzi nimi aj snímka Miry Fornay Záhradníci, film Chronos režiséra Martina Kazimíra, ocenený na medzinárodnom festivale sci-fi filmov v New Yorku, a český film Ondřeja Hudečka Furiant, ktorý si z festivalu v Sundance odniesol cenu za najlepšiu réžiu a nedávno získal Českého leva.

V súťažnej kolekcii dominuje aj rakúsky film Všetko bude v poriadku, za ktorý režisér Patrick Vollrath získal ocenenie v Cannes a nomináciu na Oscara. Víťaz získa prémiu 3-tisíc eur.

Kupónovú privatizáciu podporila RTVS

Sekcia Slovenská filmová krajina venovaná slovenskej filmovej tvorbe predstaví až desať premiérových filmov. Nebude chýbať 5. október, debut fotografa a kameramana Martina Kollára, ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Rotterdame. Z dokumentov sa diváci môžu tešiť na spoločný film Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundu Para nad riekou či nové diely z televízneho cyklu Prvá.

„Zaujímavé bude tiež uvedenie filmu Kupónová privatizácia, je to český film, ktorý by nevznikol bez pomoci RTVS, pretože Česká televízia do neho odmietla vstúpiť,“ poznamenal Martinek k filmu Martina Kohouta, ktorý sa detailne vracia k obdobiu kupónovej privatizácie. Okrem Václava Klausa zobrazuje všetkých aktérov, ktorí sa podieľali na transformácii českej i slovenskej ekonomiky po roku 1989.

MFFK Febiofest sa uskutoční od 17. do 23. marca.

Febiofest otvorí kontroverzný film Já, Olga Hepnarová Tomáša Weinreba a Petra Kazdu, ktorý štartoval i sekciu Panorama na tohtoročnom Berlinale. Přemysl Martinek povedal, že príbeh poslednej popravenej ženy v histórii Československa je veľmi rozporuplne prijímaný, ale poukazuje na zaujímavé veci.

„Tvorcom sa podarilo vyabstrahovať univerzálny príbeh o tom, akým spôsobom sa jedinec konfrontuje so spoločnosťou a akou spoločnosťou by sme vlastne chceli byť,“ doplnil k filmu s príbehom zo 70. rokov a priblížil reakcie, s ktorými sa stretol v zahraničí: „V Berlíne sa ľudia často pýtali, či ten film je o súčasnosti, pretože skutočne v niektorých aspektoch si tie doby začínajú byť trochu podobné.“

Počas siedmich dní sa predstaví vyše stovka snímok aj v sekciách Klubový film dnes, Klubový Jukebox, Zrkadlo minulosti, Novinky ASFK, KinoIkon Plus, Filmový kabinet deťom, Experimental.

Výber filmov z bratislavskej časti festivalu poputuje od 31. marca do 16. apríla do ďalších slovenských miest. Celkovo spolu s regiónmi uvedie 238 projekcií v 10 mestách a 14 kinách po Slovensku.

Prečítajte si aj: Týždeň slovenského filmu: Naše snímky majú čo ponúknuť

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM