Tomáš Stupavský Šport

Exotika v štvrtej lige. Mladý futbalista z Anglicka prišiel do Bratislavy naštartovať svoj veľký sen

Ak patríte k fanúšikom regionálnych futbalových súťaží, potom je vám asi známe, že mnoho hráčov na tejto úrovni berie tento šport už len ako hobby. Ale nájdu sa aj takí, ktorým poslúžia ako odraz ku sľubnej kariére. Čo sa však často nevidí, je zahraničný futbalista vo štvrtej lige.

Ilustračný obrázok k článku Exotika v štvrtej lige. Mladý futbalista z Anglicka prišiel do Bratislavy naštartovať svoj veľký sen
Zdroj: Dnes24.sk

Hasheem Bakar sa narodil v Tanzánii, no už ako päťročný sa presťahoval s celou rodinou do Anglicka, kde vyrastal v meste Leicester. Od malička sníval, že sa stane profesionálnym futbalistom. A tak sa jedného dňa rozhodol, že opustí svoju krajinu a začne si plniť svoj sen. Práve naše hlavné mesto si vybral za svoju prvú destináciu.

Prečítajte si exkluzívny rozhovor s 20-ročným Angličanom, ktorý sa rozhodol brázdiť bratislavské trávniky.

Kedy si zistil, že futbal je tvoj život?

K futbalu som mal blízko od malička. Ako malý chlapec som trávil celé dni s kamarátmi na dvore, kde sme sa neustále naháňali za loptou. Od 14 rokov som začal hrávať futbal za miestny klub St. Andrews, ktorému môžem vďačiť za všetko čo som sa naučil. Po dovŕšení 18-tich rokov som obliekal dres jedného amatérskeho klubu, kde som tvrdo na sebe pracoval.

Od tohto momentu sa ti do hlavy vryla myšlienka, že sa chceš futbalom živiť?

Presne tak. Nebavilo ma chodiť do práce, aj do školy, aj na tréningy. Chcel som robiť jednu vec a poriadne. Preto som sa rozhodol, že futbal je pre mňa najdôležitejšou vecou v živote.

Prečo si sa rozhodol práve pre Slovensko?

Môj tréner ma oslovil, že ho kontaktoval jeden agent zo Slovenska, ktorý zháňa niekoľko hráčov pre jeden amatérsky klub v Bratislave. Jednalo sa o Devínsku Novú Ves. Povedal som si niekde začať musím a dostal som celkom solídnu ponuku.

Vedel si niečo o našej krajine alebo o Bratislave?

Vôbec nič. Vedel som iba, že sa vaša futbalová reprezentácia predstavila na Majstrovstvách sveta vo futbale, ale to je tak všetko. Dá sa povedať, že som sa rozhodol zo dňa na deň. Mal som možnosť ísť študovať na univerzitu v mojom meste, ale mňa skôr lákalo spoznať novú krajinu, inú kultúru a predovšetkým začať futbalovo rásť.

Neprekážalo ti, že si sa upísal klubu, ktorý hrá až štvrtú regionálnu súťaž?

Priznám sa, že keď som pricestoval do Bratislavy očakával som niečo viac. Myslel som si, že úroveň podmienok v klube bude vyššia, ale rýchlo som sa adaptoval a začal hneď poriadne trénovať. Devínska Nová Ves má celkom dobré mužstvo, každý rok bojuje o postup, čiže určitá kvalita tu je. Navyše som tu spoznal mnoho skvelých ľudí, ktorí sa mi vždy snažia pomôcť.

Podmienky na futbal sú asi v Anglicku lepšie?

No to jednoznačne sú. Možno každého napadne otázka, prečo som sa nesnažil stať profesionálom doma. Ale ruku na srdce, je tam o mnoho väčšia konkurencia. Nechcem sa teraz nikoho dotknúť, ale myslím si, že na Slovenku sa mi bude presadzovať oveľa ľahšie. Čo sa týka starostlivosti klubu o moju osobu sťažovať sa rozhodne nemôžem. Stravu a ubytovanie mám zabezpečené, takže strávený čas v Bratislave si naozaj užívam.

Čo sa ti na našom hlavnom meste najviac páči?

Bratislava má skutočne prekrásne historické centrum. To ma ihneď zaujalo. Keďže som mladý človek priznám sa, že ma často krát láka nočný život a preto sa stane, že sem-tam so spoluhráčmi do nejakého baru vybehneme.

Takže si ochutnal aj tradičné slovenské pokrmy?

S tým mám trošku problém, keďže som moslim. Nemôžem piť alkohol a to som si u Slovákov všimol, že si celkom radi vypijú. Čo sa týka jedla, vaše tradičné jedlá mi chutia, no ale asi ako viete musím sa vyhýbať bravčovému mäsu, takže napríklad zabíjačkovým pochutinám sa musím oblúkom vyhýbať.

O chvíľu končí jesenná časť a začína sa zimná prestávka. Chystáš sa na sviatky domov?

Áno presne o týždeň sa vraciam domov a priznávam, že do Anglicka sa teším. Je to asi pochopiteľné pre človeka, ktorý je dlhší čas bez svojich blízkych. Trošku si oddýchnem, načerpám nové sily a v januári sa vrátim do Devínskej Novej Vsi, aby som tu dohral sezónu a pomohol tak mužstvu k postupu do vyššej súťaže.

Po Vianociach sa na návrat do Bratislavy tešíš?

Áno teším. Chcem na sebe počas zimnej prípravy pracovať, aby si ma všimli iné kluby. Ak príde lákavá ponuka s mojim agentom a manažérom Devínskej Novej Vsi budeme riešiť ako bude moja futbalová kariéra pokračovať. Jediná vec, na ktorú sa na Slovensku neteším je zima. Počul som, že január, február a marec sú u vás veľmi chladné mesiace.

Ak by si zo Slovenska odcestoval a už sa nevrátil na čo nikdy nezabudneš?

Asi na ľudí, ktorých som stretol a na pekné dievčatá, ktoré sú v Bratislave na každom kroku.

Čo by si odkázal mladým chlapcom, ktorým sa naskytne vycestovať do zahraničia a rozvíjať tak svoje futbalové schopnosti?Od­poručil by si im Bratislavu?

Nebojte sa toho. Treba na sebe neustále pracovať, tvrdo trénovať a určiť si priority. Priznávam nesie to so sebou aj určité riziko, ale život ma naučil, že treba niekedy aj riskovať. Slovenský futbal nemá až tak vysoký ranking, ako napríklad Anglicko alebo Francúzsko, ale ak má hráč talent môže byť aj Bratislava dobrým odrazovým mostíkom v kariére futbalistu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM