Ľuba Lesná Rôzne

Ebola: Bratislavské letisko zatiaľ neprijalo mimoriadne opatrenia

Bratislavské letisko zatiaľ pre hrozbu eboly v Európe neprijalo mimoriadne opatrenia. Slovensko nemá priame letecké spojenie s krajinami, v ktorých ebola najviac vyčíňa. Letisko ale má k dispozícii izolačné pracovisko na letiskovej ploche, v ktorom je možné izolovať pasažiera s príznakmi choroby.

Ilustračný obrázok k článku Ebola: Bratislavské letisko zatiaľ  neprijalo mimoriadne opatrenia
Zdroj: TASR

Nakazeného potom za prísnych bezpečnostných podmienok prevezú na kliniku infektológie na bratislavských Kramároch. „Stanovené postupy a opatrenia z pohotovostného plánu začneme realizovať až vyhlásením mimoriadnej udalosti,“ povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Ebola u nás málo pravdepodobná

Ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva informovali, že riziko rozšírenia eboly je na Slovensku málo pravdepodobné. Ak by sa k nám vírus dostal, okrem transportu a hospitalizácie nakazeného sme pripravení aj v oblasti skúmania vzoriek.

O tom, že sa eboly nemusíme báť, sme vás už informovali.

Posilnené kontroly na letiskách v Londýne i v USA

Posilnené kontroly pre ebolu v Afrike i Európe oznámili na niektorých londýnskych letiskách a železničných staniciach. Budú zahŕňať posúdenie nedávnych ciest cestujúcich ako i prípadnú lekársku kontrolu. Opatrenia na viacerých letiskách zabezpečili aj USA. Pasažierom budú napríklad merať teplotu a budú musieť vyplniť formulár.

Ako sa šíri

Ebola je ťažké vírusové ochorenie človeka vyvolávajúce akútnu hemoragickú horúčku a často sa končí smrťou. Na chorobu zomierajú hlavne ľudia v afrických krajinách Sierra Leone, Libéria a Guinejská republika.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že ochorenie sa prenáša priamym kontaktom s krvou, slinami, močom, zvratkami, kontaktom so živými a mŕtvymi nakazenými ľuďmi a voľne žijúcimi zvieratami či kontaminovaným materiálom v zdravotníckych zariadeniach.

Vírus sa môže preniesť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to až tri mesiace po ich vyliečení. Pre samotné ochorenie neexistuje očkovacia látka. Ebolu zabíja mydlo, bielidlá, slnečné svetlo či vysoká teplota.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM