Rôzne

Dunaj sa dnes večer zmení na veľkolepé vodné divadlo

Hladina Dunaja sa dnes večer premení na plátno obrazov zachytávajúce krásy našej krajiny. Asi 30-minútová šou bude ukážkou najnovších laserových technológií a premietania na vodnú plochu.

Ilustračný obrázok k článku Dunaj sa dnes večer zmení na veľkolepé vodné divadlo
Zdroj: Slnovrat na Dunaji

Na obrovské vodné divadlo plné svetiel a obrazov sa dnes večer zmení Dunaj v Bratislave. Obyvateľov i návštevníkov hlavného mesta čaká multimediálna vodná šou, ktorou sa môžu pýšiť svetové metropoly ako Sydney či Tokio.

Tancujúca voda: Od Tatier k Dunaju je názov unikátnej šou, ktorou vyvrcholí júnová prehliadka riečnych podujatí Slnovrat na Dunaji a bude tiež oslavou začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Krásy našej krajiny

Oslava významného momentu v novodobých dejinách našej krajiny sa začne 90 minút pred začiatkom predsedníctva, teda o 22.30 hod. na Námestí M. R. Štefánika.

Na rozľahlé vodné plátno (18 metrov výška, 40 metrov šírka) sa budú premietať obrazy zachytávajúce krásy našej krajiny.

Počas premietania dostanú priestor mená a fotografie známych Slovákov, ktorí sa do našej histórie zapísali prínosom v oblasti kultúry, vedy či športu. „Ľudovít Štúr, Alexander Dubček či Peter Sagan sa objavia na vodnom plátne,“ doplnila režisérka podujatia, moderátorka Stanislava Pavolová. Zostavila program, ktorý sa zobrazí na vodnej stene a bude zosynchronizovaný s hudbou a laserovou šou.

„Diváci sa môžu tešiť i na folklór, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou nášho kultúrneho dedičstva. Keďže Tancujúca voda: Od Tatier k Dunaju je oslavou nadchádzajúceho slovenského predsedníctva v Rade EÚ, chceme programom šíriť európsku myšlienku, ako aj jednotu a mier v Európe,“ dodala Pavolová.

Šou vytvoria lasery a vodné plátno

Asi 30-minútová šou bude ukážkou najnovších laserových technológií a premietania na vodnú plochu. Technicky náročný projekt si vyžaduje prítomnosť dvoch zakotvených lodí na Dunaji. Šou vytvoria lasery a vodné plátno, nazývané i vodná stena.

Tá sa vytvorí pomocou dýzy, ktorá má dosahovať výšku 18 metrov a šírku 40 metrov. Vodná dýza bude umiestnená na nákladnom člne približne 50 metrov od Námestia M. R. Štefánika, aby sa dosiahol maximálny efekt a veľkosť obrazu.

Druhé plavidlo bude umiestnené približne 100 metrov od námestia. Z neho sa bude projektovať na vodnú stenu pripravený program, ide o tzv. spätnú projekciu.

Samotnú grafickú projekciu vyrobili špeciálne, aby vynikla na vodnej ploche. Spolu s animáciou na vodnej stene sa bude konať zosynchronizovaná laserová šou.

„Pre jej vyniknutie budú zabezpečené dymostroje so silnými ventilátormi pre dosiahnutie potrebného zadymeného priestoru, v ktorom lasery vyniknú. Projekcia premietaná na vodnú stenu bude doplnená 3D efektmi vyrobenými na mieru,“ informovala Barbora Šugárová, PR manažérka Spoločnosti Ferdinanda Martinenga, ktorá doposiaľ na Slovensku nevídanú multimediálnu vodnú šou organizuje so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou.

Čítajte aj: Originálne nasvietenie Bratislavského hradu: Múry ožijú obrazmi prírody a histórie

Ilustračný obrázok

Vodné divadlo na Dunaji
3
Galéria
Zdroj: Slnovrat na Dunaji
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM