Rôzne

Dúbravka zriadi v rámci výstavby náhradných bytov pracovnú skupinu

Projekt výstavby náhradných nájomných bytov na ulici Pri kríži v bratislavskej Dúbravke bude magistrát hlavného mesta konzultovať s mestskou častou i jej obyvateľmi.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka zriadi v rámci výstavby náhradných bytov pracovnú skupinu
Zdroj: TASR

Na štvrtkovom (12.5.) verejnom stretnutí v Dúbravke, sa účastníci dohodli, že obyvatelia i zástupcovia samosprávy vytvoria pracovnú skupinu, ktorá bude s magistrátom rokovať o zmene navrhovaného projektu a úprave okolia.

Obyvateľom najviac prekáža, že nový dom vyrastie na parkovisku, čím zaberie parkovacie miesta obyvateľov a navyše ho mesto postaví bez podzemných garáží. Riaditeľ sekcie komunikácií, životného prostredia a stavebných činností bratislavského magistrátu Gabriel Baláž už pred časom uviedol, že terajšie parkovisko je na mestskom pozemku, ktoré bolo a je určené pre výstavbu nájomných bytov.

Starosta Dúbravky Martin Zaťovič informoval, že s magistrátom už rokoval o viacerých návrhoch na úpravu. Parkovanie by podľa jeho slov malo byť riešené na zelených tvárniciach, mala by sa upraviť i zeleň a pribudnúť aj parkovacie miesta. „Vypustiť by sa malo plánované detské ihrisko pri parkovisku a pred zariadením seniorov, namiesto toho by mal magistrát obnoviť súčasné ihrisko, ktoré roky chátra a je vzdialené len pár metrov,“ dodal.

V lokalite Pri kríži majú postaviť 68 náhradných bytov pre ľudí z reštituovaných domov. Ďalších 116 bytov má mesto postaviť na svojom pozemku v lokalite Na vrátkach.

Hlavné mesto by malo do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné bývanie pre 580 oprávnených žiadateľov. Ak tak neurobí, bude musieť preplácať žiadateľom rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Suma, ktorú by hlavné mesto muselo doplácať, by mohla podľa prepočtov magistrátu dosiahnuť až štyri milióny eur.

Okrem Dúbravky plánuje hlavné mesto stavať aj v lokalitách v Ružinove na Astronomickej a Čmelíkovej ulici, kde by malo vzniknúť viac ako 100 náhradných bytov. Proti výstavbe na Astronomickej však spísali obyvatelia petíciu. S výstavbou v Ružinove vo vybraných lokalitách nesúhlasí ani tamojšia samospráva.

Prečítajte si tiež: Náhradné byty majú zahustiť Dúbravku. Obyvatelia by uprednostnili vytvorenie oddychovej zóny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM