Samospráva

Dúbravka schválila prebytok v hospodárení, rozšírila aj plochy, na ktorých je zakázaný voľný pohyb psov

Ďalším novelizovaným VZN bol právny predpis upravujúci výšku príspevku za dieťa, resp. žiaka na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka schválila prebytok v hospodárení, rozšírila aj plochy, na ktorých je zakázaný voľný pohyb psov
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

Bratislavská Dúbravka skončila minuloročné hospodárenie s prebytkom vo výške 568.932 eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2018, ktorý v utorok schválili dúbravskí poslanci.

Rekonštrukcie škôl a škôlok

Celkové príjmy za rok 2018 boli dosiahnuté v sume 14 909 914 eur, výdavky dosiahli k 31.12.2018 výšku 14 340 982 eur. Z kapitálových výdavkov v celkovom objeme 1 609 852 eur smerovalo najviac peňazí (viac ako 1,2 milióna) v roku 2018 do rekonštrukcie škôl a škôlok – napríklad rekonštrukciu telocviční a sociálnych zariadení v Základnej škole (ZŠ) Nejedlého, Pri Kríži a ZŠ Beňovského, taktiež na zateplenie budov materskej školy (MŠ) Ušiakova, Ožvoldíkova a Galbavého.

Do nových parkovísk, na financovanie ktorých mestská časť využila výnos z poplatku, investovala mestská časť 200 868 eur.

Kam so psami?

Poslanci Dúbravky takisto odsúhlasili novelu všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorou sa rozšíril zoznam plôch v mestskej časti, na ktorých je zakázaný voľný pohyb psov.

"Aktualizácia a doplnenie vychádza z faktu, že v priebehu minulých rokov pribudli v mestskej časti predškolské či školské zariadenia, prípadne došlo k zmenám v ich sídle a niektoré z existujúcich zariadení v zozname neboli,“ ozrejmila Mária Smiešková, poverená riadením oddelenia životného prostredia Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Dúbravka.

Ako dodala, celkovo išlo o doplnenie 11 lokalít. "Medzi nimi je napríklad areál novovzniknutej MŠ Bullova, MŠ Fedákova, MŠ Nejedlého, doplnil sa areál Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) K. Adlera či Gymnázium Bilíkova,“ konkretizovala.

Príspevky v školských zariadeniach

Ďalším novelizovaným VZN bol právny predpis upravujúci výšku príspevku za dieťa, resp. žiaka na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach. Novela upravila od 1. septembra príspevok na nákup potravín (tzv. stravné), v dôsledku zmeny finančných pásiem, stanovených rezortom školstva s ohľadom na vek stravníka.

Potom, čo od septembra začne platiť štátna dotácia na obedy pre žiakov v ZŠ, budú rodičia týchto detí platiť v rámci stravovania len režijné náklady, tento poplatok je v Dúbravke stanovený na 10 eur.

Zdroj: YouTube.com

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM