Rôzne

Dúbravčania nemajú problém s kompostovaním ani na sídlisku medzi panelákmi!

Začínali s dvoma nádobami, dnes na prvom kompostovacom mieste v Dúbravke na Homolovej ulici už kompostujú viacerí.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravčania nemajú problém s kompostovaním ani na sídlisku medzi panelákmi!
Zdroj: OZ Žime krajšie

Občianske združenie (OZ) Žime krajšie z Dúbravky presviedča, že kompostovanie bioodpadu nie je len záležitosťou rodinných domov a života na vidieku, ale môže existovať aj na sídlisku medzi panelákmi.

Dúbravčania kompostujú

„Bratislava v roku 2016 robila pilotný projekt komunitného kompostovania. Spojili sme sa s organizáciou Priatelia Zeme, venovali nám kompostovacie nádoby a vyškolili nás,“ spomína na začiatky v Dúbravke Michaela Staneková z OZ.

Začínali s dvoma nádobami – kompostérmi. Tie podľa združenia postačujú pre desať až 15 domácností. Na prvom kompostovacom mieste v Dúbravke na Homolovej ulici už kompostujú viacerí a združenie tak doplnilo ďalšiu 700-litrovú nádobu.

Po úvodných skúsenostiach organizovali stretnutie na túto tému a podebatovať k nim prišli aj obyvatelia z Lamača, Petržalky i Svätého Jura. Dúbravka sa tak stala akýmsi priekopníkom sídliskového kompostovania. V tejto mestskej časti nedávno pribudli ďalšie dva kompostéry. O to sa zaslúžila aj samospráva, ktorá v rámci upratovania verejných priestranstiev počas Dňa Zeme vyhlásila súťaž o kompostér. Namiesto jednej skupiny nakoniec ocenila dve a starosta Dúbravky Martin Zaťovič nádoby odovzdal OZ Späť pod stromy, ktoré kompostuje na Nejedlého ulici, i Združeniu rodičov pri Základnej škole Pri kríži.

„Ocenili sme obe skupiny, lebo ich brigády boli výnimočné. Je to podpora dobrej veci a zároveň symbolické poďakovanie za pomoc počas čistenia Dúbravky,“ konštatoval starosta.

Hnedý poklad

OZ Žime krajšie chce túto myšlienku šíriť ďalej, preto ponúka prvým ďalším skupinám príspevok na kompostér. Cena jedného aj s celou výbavou (sieťka proti hlodavcom, prekopávač, petlice a zámky) je podľa Stanekovej 120 – 140 eur. Kompostovanie učí triediť odpad, aj dokáže výrazne znížiť jeho objem, ktorý končí v smetiakoch na zmiešaný komunálny odpad.

Myšlienka využívať kompost na sídlisku ako hnojivo pre jarné kvety na balkóne alebo na vyvýšený záhon podľa permakultúrnych princípov pri detskom ihrisku znie mierne nereálne alebo ako utópia. No Staneková hovorí, že stačí dodržiavať základné pravidlá a o približne šesť mesiacov kompostovania uvidíte výsledok – hnedú hlinu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM