Rôzne

Drogy si zaslúžia viac pozornosti. Prevencia by mala byť najmä na školách

Sen o spoločnosti bez drog sa podľa občianskeho združenia Odyseus, ktoré pracuje so závislými, nedarí napĺňať. Upozornilo na to pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti drogám s tým, že problematika si zaslúži viac pozornosti. Slovenskí študenti vraj predbiehajú európsky priemer.

Ilustračný obrázok k článku Drogy si zaslúžia viac pozornosti. Prevencia by mala byť najmä na školách
Zdroj: TASR

Podľa prieskumov ESPAD slovenskí študenti v užívaní kanabisu, či pití alkoholu predbiehajú európsky priemer. Heroínová éra pomaly doznieva, obľube sa však teší pervitín a na trh sa dostávajú nové syntetické legálne drogy.

„Chceme, aby štát, ale i hlavné mesto venovali viac pozornosti tejto téme a investovali viac financií. Chceme riešenia, ktoré by stáli na štyroch pilieroch: prevencii, programoch znižovania rizík – napríklad výmena striekačiek, liečbe, ale aj spravodlivejšom uplatňovaní drogovej legislatívy,“ hovorí Miroslava Žilinská, koordinátorka programu výmeny injekčných striekačiek občianskeho združenia Odyseus.

Odyseus je jedna z najstarších organizácií na Slovensku poskytujúcich terénnu sociálnu prácu. Od roku 1997 poskytuje prevažne servisné služby užívateľom drog, osobám ponúkajúcim sexuálne služby na ulici a ľuďom žijúcim s HIV.

V Bratislave ročne vyzbiera asi 100.000 použitých injekčných striekačiek, ktoré by inak ostávali na ulici. Napriek tomu takéto organizácie každoročne bojujú o prežitie.

Výhodnosť takého programu potvrdila najnovšie analýza Inštitútu finančnej politiky (IFP). „Benefity programu prevyšujú náklady 2,9-krát, teda každé vložené euro vygeneruje prínosy v hodnote takmer troch eur,“ priblížil šéf IFP Martin Filko. Vďaka programu sa napríklad menej ľudí nakazí žltačkou typu C, čo šetrí zdroje v zdravotníctve.

Ako ukázal júnový prieskum agentúry IPSOS pre občianske združenie Slovensko bez drog, takmer polovica (45,7 percenta) Slovákov si myslí, že drogový problém u nás rastie. Takmer tretina je za jeho okamžité riešenie.

„Väčšina spoločnosti považuje súčasný stav osvety za nedostatočný a je ochotná sa podieľať na riešení. Liberalizácia ako spôsob riešenia drogového problému prepadla, riešením má byť prevencia na školách,“ informovalo združenie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM