Tlačové správy

Drevo namiesto betónu, dve zelené strechy, nová predajňa Kauflandu v Bratislave je európsky unikát

V Záhorskej Bystrici vyrástol zelený Kaufland budúcej generácie. Prečo sa v predajni, ktorá je postavená z dreva, oplatí nakupovať? Bude to zážitok pre všetky zmysly.

Ilustračný obrázok k článku Drevo namiesto betónu, dve zelené strechy, nová predajňa Kauflandu v Bratislave je európsky unikát
Zdroj: Kaufland

Extrémne výkyvy počasia či horúce letá, ktoré každý rok prekonávajú teplotné rekordy, prejavy klimatickej zmeny dnes vníma celý svet. A podľa údajov správy Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC) hrozí, že ak sa planéta oteplí o 2 stupne Celzia, silným tepelným vlnám bude vystavených trikrát viac ľudí ako doteraz. Klimatická zmena je obrovskou výzvou aj pre obchodný reťazec, preto si dal za cieľ stavať a modernizovať predajne tak, aby šetrili prírodné zdroje, a zároveň  využívali recyklované aj obnoviteľné materiály. Dôkaz, že sa mu to darí, dnes stojí v Záhorskej Bystrici. Zelený Kaufland budúcej generácie je unikátny prototyp predajne, ktorý bol postavený podľa zásad moderného a udržateľného stavebníctva a  vyrástol práve na Slovensku. „Nová predajňa v Záhorskej Bystrici je spomedzi prevádzok obchodného reťazca prvou a jedinou svojho druhu v strednej aj východnej Európe. Ide o pilotný projekt spoločnosti Kaufland a výnimočný je najmä v tom, že pri stavbe sa použilo drevo namiesto betónu,“ vysvetľuje Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovenská republika. Konštrukciu predajne tvorí až 75 percent dreva *, pretože drevená stavba v porovnaní s bežnou železobetónovou budovou vyprodukuje počas svojej životnosti o 514 ton CO2 ** menej. Len pre predstavu, také množstvo CO2, do ovzdušia vypustí osobné auto pri najazdení 4,4 milióna kilometrov.

Drevo je aj súčasťou interiéru, spríjemní vám nákupy / Zdroj: Kaufland

Drevo šetrí zdroje, aj tlmí stres

Z dreva je postavená nosná konštrukcia strechy, časť fasády, pultová strecha, aj steny v zázemí zamestnancov. V porovnaní s inými stavebnými materiálmi zanecháva nižšiu uhlíkovú stopu, pri výrobe stavebných dielov sa spotrebuje menej energie a má dobré tepelnoizolačné vlastnosti, ktoré zabezpečia aj úsporu energie pri vykurovaní. Zároveň sa stará o dobrú protihlukovú izoláciu, dokáže tlmiť stres a pozitívne ovplyvňuje psychickú pohodu.

Kaufland budúcej generácie je zelený aj preto, že na jeho streche sa okrem fotovoltických panelov nachádzajú aj dve menšie zelené strechy a na fasáde zase vegetačná stena s rozlohou 160 metrov štvorcových. Tieto riešenia zachytávajú prachové nečistoty, zvyšujú vlhkosť vzduchu, či pomáhajú znižovať teplotu budovy a tým šetria energie. A aby sa návšteva predajne s veľkorysou plochou rozlohou 2517 metrov štvorcových stala pre všetkých pohodovým zážitkom, dvanásť svetlíkov zo strechy privádza do interiéru denné svetlo, pri ktorom sa vám bude komfortne nakupovať a zamestnancom príjemnejšie pracovať.

Zelený Kaufland budúcej generácie je unikátny, je postavený z dreva, má dve zelené strechy, vegetačnú fasádu a využíva aj fotovoltické panely / Zdroj: Kaufland

Je veľa možností, ako podporiť biodiverzitu

Aj okolie je naladené na zelenej vlne. Zeleň tu tvorí viac ako 12 000 rastlín aj stromov, samozrejmosťou je lúka, 2 hmyzie domčeky, 5 vtáčích búdok a okrem 200 parkovacích miest tu nájdete 3 nabíjačky na elektromobily či box na bicykle, ktorými sa obchodný reťazec snaží presadzovať opatrenia na ochranu životného prostredia a klímy. „Aj chodníky na parkovisku sú navrhnuté podľa zásad trvalej udržateľnosti, lebo časť z nich tvorí retenčná a plastová zámková dlažba. Vznikla v slovenskej chránenej dielni z recyklovaných PVC použitých káblov, ktoré by inak skončili na skládke odpadu,“ pokračuje Lucia Vargová. Ozaj, viete, na čo slúžia retenčné parkoviská? Chránia klímu tým, že spomaľujú odtok vody, pričom to v Záhorskej Bystrici dokáže zadržať až 800 m3 dažďovej vody.

Predajňa bola postavená podľa zásad trvalej udržateľnosti / Zdroj: Kaufland

Predajňa, ktorá je naozaj zelená

Novootvorená predajňa, ktorá je v poradí 78. na Slovensku, má svoju výnimočnosť aj na papieri, pretože bola naprojektovaná v súlade s požiadavkami certifikačného systému BREEAM Excellent. Najrozšírenejší certifikačný systém na svete si pri stavbách všíma napríklad hospodárenie s vodou, energiami, odpadmi či materiálmi a presne definuje, aké kritériá musí spĺňať, aby sa budova mohla nazývať zelenou. Kaufland v Záhorskej Bystrici je prvou predajňou maloobchodných reťazcov na Slovensku, ktorá sa bude môcť pýšiť týmto certifikátom. Zoznam ekologických riešení tu však nekončí. Interiér osvetľujú úsporné LED svietidlá, no prevádzka využíva aj odpadové teplo z komerčného chladiaceho systému a reverzibilné tepelné čerpadlo zabezpečuje vykurovanie či klimatizáciu. Aj preto o udržateľnosti tejto prevádzky nikto nemusí pochybovať. Predajňa, ktorú Kaufland v Záhorskej Bystrici postavil pre budúcnosť našich detí ako prvú v Európe, je skutočne zelená. Prvých zákazníkov privíta od 21.septembra 2023, stane sa obľúbeným miestom aj pre vaše nákupy? Lebo ten pocit, že nimi prispievate aj k ochrane planéty, stojí za to.

Foto Kaufland

Dve zelené strechy ozdravujú klímu a pomáhajú znižovať teplotu budovy / Zdroj: Kaufland

* Zdroj: Kaufland SR v.o.s.: analýza použitia materiálu na strechu, strešné nosné prvky, obvodové steny a stĺpy. Bez zarátania vnútorných priečok

** Zdroj: SALVIS, s.r.o.:  analýza životného cyklu budovy po dobu 60 rokov 

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Kaufland
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM