Alexandra Húsková Rôzne

Dovolenky sú za dverami. Kedy meniť peniaze a ako platiť v zahraničí? Je lepšia hotovosť, či karta?

S príchodom leta rastie záujem slovenských dovolenkárov o výmenu eur za cudzie meny. Najväčší je pritom o chorvátske kuny, českú korunu či bulharské levy. Banky zároveň upozorňujú, že výmenu eur za cudziu menu by si nemali klienti nechávať na poslednú chvíľu.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenky sú za dverami. Kedy meniť peniaze a ako platiť v zahraničí? Je lepšia hotovosť, či karta?
Zdroj: TASR

Finančné domy totiž majú len určité zásoby danej meny a môže sa stať, že niektorá pobočka ich nebude mať okamžite k dispozícii.

Pred cestou do Chorvátska si môžu občania zameniť eurá za chorvátske kuny napríklad v Tatra banke. Aj VÚB banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia majú k dispozícii túto menu, rovnako aj bulharské levy.

„Už koncom jarných mesiacov pociťujeme zvýšený záujem o tieto typicky dovolenkové meny. Na nákupy v obchodoch odporúčame platby kartou a vybrať si taký účet, kde má klient výbery z akýchkoľvek bankomatov zadarmo,“ konštatovala hovorkyňa UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Zuzana Ďuďáková.

VÚB banka tiež zaznamenáva zvýšený záujem o cudzie meny. „V mesiacoch jún až august záujem o cudzie meny narastá približne o 30 % oproti ostatným mesiacom v roku,“ uviedla hovorkyňa banky Alena Walterová s tým, že záujem o chorvátsku menu je v tomto období 12-násobný oproti zvyšku roka a o bulharské levy 88-násobný. Zároveň uviedla, že klienti si zamieňajú eurá aj za nórske koruny, švédske koruny i britské libry.

Hoci sú banky zahraničnými menami zásobované, môže sa stať, že na niektorej pobočky ich nebude dostatok. „Pokiaľ chce mať klient istotu, že ich v požadovaný deň v danej pobočke dostane, je lepšie si výber nahlásiť buď priamo v pobočke, alebo telefonicky prostredníctvom našej služby. Ak klient požaduje objem hotovosti cudzej meny v prepočte nad 5000 eur, musí si nahlásiť výber minimálne dva bankové pracovné dni vopred,“ upozornila hovorkyňa Tatra banky Zuzana Povodová.

Eurá za kuny si klienti nezamenia napríklad v ČSOB Banke, Poštovej banke alebo Slovenskej sporiteľni. „Pre nižší, respektíve sezónny záujem v súčasnosti ponúkame v našich pobočkách zmenárenské služby mien, akými sú americký dolár, česká koruna, maďarský forint, poľský zlotý a britská libra,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Banky odporúčajú platbu kartou

Ak sa klienti nedostanú k hotovosti v požadovanej mene, banky radia využiť na výber peňazí v danej krajine bankomat alebo platiť za tovary a služby kartou. „Ak človek cestuje do zahraničia, ideálne je mať so sebou hotovosť na nevyhnutné výdavky a ostatné výdavky odporúčame platiť platobnou kartou. Platby debetnou platobnou kartou sú zahrnuté v balíkoch služieb, ktoré banky poskytujú, a tak klient neplatí žiadne dodatočné poplatky,“ odporúča hovorkyňa ČSOB Banky Zuzana Eliášová.

Aj v obchodoch sa oplatí podľa bánk platiť viac kartou ako hotovosťou. Vo všeobecnosti totiž platí, že na dovolenke v zahraničí je výhodnejšie platiť kartou ako vyberať hotovosť z bankomatu, keďže poplatky za výber hotovosti v zahraničí sú spravidla vyššie. Ďalšou výhodou platobnej karty je aj prepočet meny.

„Pri použití v zahraničí sa prepočítava zahraničná mena kurzom devíza-predaj. Je to výhodnejšie ako zámena hotovosti na Slovensku pri kurze valuta- predaj,“ konštatovala hovorkyňa Poštovej banky Anna Tkáčová.

Kreditná karta zase môže dovolenkárovi dobre poslúžiť, ak potrebuje väčšiu sumu peňazí, ako má aktuálne na účte. Rovnako mu môže v prípade nepredvídateľných udalostí pomôcť aj povolené prečerpanie na bežnom účte pri debetnej platobnej karte.

„Pred odchodom na dovolenku by si mal klient určite preveriť, aký je jeho denný limit na výber z bankomatu a na platbu kartou, aby si bol istý, že pokryje jeho dovolenkové výdavky. Klient by si mal do svojho mobilu uložiť číslo, na ktorom možno zablokovať jeho platobnú kartu napríklad v prípade jej straty alebo odcudzenia,“ doplnila Tkáčová.

Pri výbere peňazí z bankomatu sa môžu ľudia vyhnúť aj prípadnému riziku, že si zamenia falšované peniaze. „Výmenu hotovosti odporúčame realizovať postupne a minúť ju na mieste, čím sa človek vyhne prípadnému problému pri jej spätnej výmene. Banky totiž akceptujú len vybrané meny,“ doplnila Eliášová.

Aj Ďuďáková odporúča klientom minúť drobné mince ešte pred návratom z dovolenky. „Bankovky dovolenkových mien na pobočke zameníme bezplatne späť na eurá,“ dodala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM