Ľubomír Hudačko Rôzne

Dopravný prostriedok, aký nevidíme každý deň: Do Bratislavy zavíta Čokobus!

Čokobus bude brázdiť po svete kilometre a zastaví sa aj v Bratislave! Práve takýto dopravný prostriedok, aký nevidíme každý deň bude sem vyslaný so špeciálnym motívom. Aký dôvod na pobyt v našom hlavnom meste teda bude mať?

Ilustračný obrázok k článku Dopravný prostriedok, aký nevidíme každý deň: Do Bratislavy zavíta Čokobus!
Zdroj: TASR

Do celoeurópskej kampane s názvom Za spravodlivú čokoládu! sa zapojí aj Slovensko. Počas trojmesačného turné prejde štrnásť krajín, v Bratislave sa zastaví 7. októbra.

Spravodlivá mzda

Cieľom je priblížiť verejnosti tento produkt a životné podmienky, v ktorých farmári pestujú základnú surovinu na jeho výrobu – kakaové bôby. Okrem iného bude zbierať podpisy pod celoeurópsku petíciu, prostredníctvom ktorej môže verejnosť vyjadriť nesúhlasný postoj k súčasnej situácii v čokoládovom priemysle.

Od výrobcov cukroviniek petícia požaduje, aby zaručili spravodlivú mzdu farmárom kakaových bôbov a ich pracovníkom, aby zachovávali ľudské a pracovné práva po celej dĺžke dodávateľského reťazca s kakaovými bôbmi a postavili sa proti vykorisťovateľskej detskej práci.

Cieľ kampane je známy

„Cieľom kampane je poukázať na detskú prácu a obchodovanie s lacnou pracovnou silou, keďže takéto pracovné podmienky sú vykorisťovateľské a porušujú ľudské práva a medzinárodné štandardy práce,“ uviedla Darina Maňurová z Fairtrade Slovakia.

Ochranná známka Fairtrade ako svetový systém sociálnej certifikácie zabezpečuje spotrebiteľom, že výrobky spĺňajú sociálne, ekonomické a environmentálne štandardy stanovené organizáciou Fairtrade International. Ochranná známka sa udeľuje konkrétnym produktom, nie obchodným spoločnostiam.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM