Nina Táborská Samospráva

Doplácajú na to nevinné zvieratá: Nové nahlasovanie túlavých psov a mačiek zmenšuje šancu ich záchrany

Od povinnosti nahlasovať túlavé či uhynuté zvieratá bratislavskej mestskej polícii prešiel týždeň. Počet hlásení a prijatých psov a mačiek v útulku sa znížil, no na úkor ich samotných. Prečo? Môže trvať aj hodinu, pokým sa k nim Sloboda zvierat dostane...

Ilustračný obrázok k článku Doplácajú na to nevinné zvieratá: Nové nahlasovanie túlavých psov a mačiek zmenšuje šancu ich záchrany
Zdroj: TASR

„Celý proces sa viditeľne predĺžil,“ hodnotí situáciu predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová. „Občan aj tak najprv zavolá nám, my ho musíme odkázať na políciu, ktorá následne prijme hlásenie, pošle písomné upozornenie späť do útulku a my sa až potom môžeme vybrať na miesto,“ uviedla pre Bratislava24.sk Dugovičová.

Ako nás informovala mestská polícia, každé hlásenie je preverené a riadne riešené, podobné oznamy prijímali aj v minulosti.

Zviera nepočká

To, že zviera nestojí na mieste a nečaká na záchranu pri tomto návrhu uniká. „Už po týždni sa znížil počet prijatých zvierat, čomu sa síce mesto poteší, no deje sa tak na úkor samotných psov a mačiek,“ priblížila komplikovanú situáciu Dugovičová.

Slobode zvierat vzniká tak až polhodinová strata, pokým môže vyštartovať na miesto nahlásenia a ďalší čas im zaberie samotný presun.

Na políciu sa nesťažuje. „Hliadky sa nám snažia vyhovieť. Občas sa nám dokonca podarí získať aj kontakt na nahlasovateľa,“ dodáva predsedníčka Slobody zvierat.

Všetci sú nervózni

Nespokojní sú ľudia, ktorí ako prvé volajú do útulku. Na strane polície vzniká nervozita, pretože hliadka musí čakať na útulok a napätie pravdaže vzniká aj na strane Slobody zvierat, kde sa každý prípad potrebuje riešiť okamžite.

„Dochádza k nulovému odchytu,“ hovorí Dugovičová. Ako pokračuje ďalej, „polícia nemôže čakať a odvolá hliadku pre iné hlásenie, my potom už zviera nedokážeme nájsť.“

Na záver predsedníčka Slobody zvierat pre Bratislava24.sk dodala,„veľa ľudí už na políciu nevolá, zdá sa im to zbytočné, a pokým by tak urobili, zviera by už aj tak nemuselo byť na mieste.“

Hoci Sloboda zvierat víta aktivitu radnice, oboznámiť aj ostaných s problémami, s ktorými združenie pri záchrane zvierat denne zápasí, takéto riešenie veľmi komplikuje situáciu všetkým stranám.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM