KAW Rôzne Správy

Doma s násilníkom: V čase mimoriadnych opatrení sú ženy ohrozené viac ako inokedy

Ak sa ženy ocitli v domácej karanténe s násilníkom, nemajú príležitosť telefonovať na linky pomoci, pretože sú neustále kontrolované.

Ilustračný obrázok k článku Doma s násilníkom: V čase mimoriadnych opatrení sú ženy ohrozené viac ako inokedy
Zdroj: pixabay

Domáca karanténa alebo práca z domu poskytuje násilníkom ešte viac priestoru na agresivitu. Navyše ženy, ktoré sa ocitli v takejto situácii, strácajú možnosť požiadať o pomoc telefonicky. Násilník ich kroky totiž neustále sleduje.

Na túto situácia zareagovala aj Národná linka pre ženy zažívajúce domáce násilie, ktorá zriadila okrem telefonickej linky 0800 212 212 aj e-mailovú schránku linkaprezeny@ivpr.gov.sk, kde sa môžu ženy čeliace násiliu písomne obrátiť so svojimi problémami a potrebami.

Doma s násilníkom

Ak sa ženy ocitli v domácej karanténe s násilníkom, nemajú podľa vedúcej Národnej linky Márie Vitekovej príležitosť telefonovať na linky pomoci, pretože sú neustále kontrolované.

„Uvedomujeme si, aké je dôležité v súčasnej napätej situácii, aby sa ženy, izolované v karanténe, mali možnosť informovať o možnostiach asistencie pri domácom či rodovo podmienenom násilí. Národná linka prijíma telefonáty 24 hodín denne 7 dní v týždni, ale pridáva aj možnosť emailovej komunikácie," uvádza Viteková na stránke zastavmenasili­e.sk.

Linka je určená najmä ženám, ktoré zažívajú násilie, ale zavolať a napísať môžu aj tzv. tretie osoby a ktokoľvek, kto by sa chcel poradiť, čo robiť v otázkach domáceho a partnerského násilia, ktoré zaznamenal vo svojom susedstve.

Volajú aj susedia

Národná linka pre ženy zažívajúce násilie zaznamenala v aktuálnom období pokles telefonátov od žien, stúpa však počet oznámení od tretích osôb, ako sú susedia, rodinní príslušníci.

Barbora Burajová z Koordinačno-metodického centra pre prevenciu násilia na ženách (KMC) vysvetľuje, že ženy hľadajú poradenstvo hlavne v období, keď sa cítia relatívne bezpečne. Karanténne opatrenia však významne obmedzujú ich bezpečný priestor vo vlastnej domácnosti aj možnosti hľadania podpory v širšej rodine, u známych, alebo pomáhajúcich organizácií.

Ak sa ženy ocitli v domácej karanténe s násilníkom, nemajú podľa Vitekovej príležitosť telefonovať na linky pomoci, pretože sú neustále kontrolované. „Domnievam sa však, že keď sa situácia ako tak upokojí a aj partneri či manželia budú chodiť do práce, počet hovorov od žien zažívajúcich násilie vzrastie,“ odhaduje.

Krízový režim ubytovní

Núdzové ubytovne pre ženy zažívajúce násilie a ich deti fungujú podľa nedávnych zistení KMC v krízovom režime. „Prijímanie nových klientok je obmedzené z kapacitných dôvodov, ale aj opatreniami na zamedzenie zavlečenia ochorenia do zariadení,“ priblížila Burajová. Každá situácia musí byť podľa nej posúdená individuálne podľa miery ohrozenia a dostupnosti ďalších riešení. Konečné rozhodnutie je na poskytovateľovi služby. Vyžadovať môže napríklad potvrdenie o bezinfekčnosti.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM