Eva Sládková Rôzne

Dojemná spolupatričnosť! Koronavírus spája rodičov

Koronavírus a všetko čo so sebou prináša, odhaľuje aj pekné stránky ľudí. Ukazuje sa, že ak treba, stále si vieme navzájom pomáhať.

Ilustračný obrázok k článku Dojemná spolupatričnosť! Koronavírus spája rodičov
23
Galéria
Zdroj: TASR

Mnohí rodičia školákov a škôlkarov majú hlavu v smútku. Neplánované prázdniny detí viacerých zaskočili, najmä, ak do stráženia tentoraz nemôžu zapojiť starých rodičov. Aj tí, čo to inokedy robia, sú v prípade, ak ich majú naozaj radi, odkázaní vyriešiť to sami. Seniori totiž patria k najohrozenejším skupinám a deti sú zas často prenášačmi.

Alternatívne vyučovanie

Nie každý zamestnávateľ je ochotný a dokáže svojim zamestnancom zabezpečiť homeoffice a tak rodičia rozmýšľajú, ako si všetko zariadiť. Navyše, to, že deti vynechajú tak veľa z vyučovania, nie je dobré. Ak sa nepodarí nájsť iný spôsob vyučovania, nemusí sa im podariť učivo dohnať. Mnohé školy pristupujú k alternatívnym spôsobom výučby. Najčastejšie rodičom mailom posielajú učivo, ktoré maj s deťmi prebrať. Niektorí robia dokonca videohodiny prostredníctvom počítačov. A pomáhajú si aj rodičia navzájom.

Skupina

Na Facebooku vznikla skupina s názvom Zavretá škola – ako učiť doma. „Pár hodín klikania a chatovania a zrodila sa skupina, ktorá pomôže rodičom učiť sa s deťmi doma. Vedú ju skúsení rodičia, ktorí svoje deti učia doma kvôli individuálnym potrebám detí alebo z presvedčenia. Cieľom tejto skupiny je navzájom sa povzbudzovať, prinášať zaujímavé nápady, informácie, videá a linky pre tých školákov, rodičov a učiteľov, ktorí teraz náhle zostali doma. Domáci školáci majú zažité, že učenie doma môže byť zábavné a zároveň veľmi efektívne. Nech sa páči, nechajme sa vzájomne inšpirovať,“ vraví členka skupiny, matka Zuzana Suchová.

Spolupatričnosť

Rodičia od tohto projektu očakávajú najmä vzájomnú podporu. „Tí, ktorí doma učia dlhodobo, dobre vedia, aký stres to na začiatku môže prinášať, najmä ak situácia vznikne nedobrovoľne a nečakane. Veríme, že do skupiny budú prispievať aj ďalší rodičia a predpokladáme, že oni majú pozitívnu skúsenosť o ktorú sa chcú podeliť. U detí funguje to, čo je spojené so zážitkom, zaujímavým doplnením akademických vedomostí, rôzne aktivity z alternatívnych pedagogík, taktiež to, čo je spojené s reálnym životom,“ dodáva Zuzana Suchová.

V skupine to už žije. Rodičia si tam navzájom radia napríklad v tom, ako deti učiť násobilku, kde sa dajú nájsť na internete zaujímavé a inšpiratívne články, prípadne, aké mobilné aplikácie im môžu pomôcť. Skupina sa rozrastá a je otvorená každému. Nach sa páči, pridajte sa Zavretá škola – ako učiť doma..

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM