Jakub Haršany Rôzne

Dobrý dojem z nových kvetináčov kazia tie staré, šíri sa z nich zápach

Nepríjemný zápach, rozkladajúce sa odpadky, kalná voda. Horúčkovitá príprava hlavného mesta na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ má svoje slabiny. Hoci ide o drobnosť, staré betónové kvetináče v centre mesta sú istým symbolom.

Ilustračný obrázok k článku Dobrý dojem z nových kvetináčov kazia tie staré, šíri sa z nich zápach
Zdroj: Dnes24.sk

Jedno námestie, dva svety. Aj tak možno vnímať verejný priestor na Kamennom námestí v centre Bratislavy. Kým jednu časť pri ceste zdobia novučičké kvetináče, o pár metrov ďalej stoja betónové nádoby s nevábnym obsahom, odkiaľ sa šíri nepríjemný zápach. Nachádzajú sa aj pri lavičkách, kde zvyčajne nikto nesedí.

Nové za staré? Nie vždy

Koncom mája vymenil magistrát mesta v okolí Kamenného námestia staré betónové kvetináče za nové a moderné. Ich výhodou je, že sú samozavlažovacie, odolné voči hrdzaveniu a vandalizmu. A rastie v nich zeleň.

Iba pár metrov od efektnej novinky stoja nevzhľadné betónové nádoby, kde by ste však márne hľadali kvety. Namiesto toho sa v nich nachádzajú zvyšky dažďovej vody, v ktorej plávajú cigaretové ohorky, papierové vreckovky, plastové poháre, šupky od banánov a ďalší odpad. Niektoré zdobia výtvory samozvaných pouličných umelcov.

„Vyzerá to odpudzujúco. V horúcich dňoch sa nedá sedieť na lavičkách, keďže z kvetináčov sa šíri štipľavý zápach,“ posťažovala sa nám štyridsiatnička Martina. Dodajme, že verejný priestor pred obchodným domom na Kamennom námestí je problémom roky a zásadnú zmenu neprinieslo ani slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

Hlavné mesto získalo vďaka predsedníctvu Slovenska na mnohých miestach nový šat. Opravilo sa viacero ciest a chodníkov, zrevitalizovali sa viaceré verejné priestory. Na niektoré detaily sa však zabudlo. Na jednej strane pochopiteľné. Na druhej smutné, keďže ide o centrum mesta, kadiaľ prejdú denne tisícky domácich i návštevníkov.

Čítajte aj: Ako predsedníctvo zmenilo Bratislavu

Kvetináče na Kamennom námestí
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM