Adriana Banásová Rôzne

Dobrodružstvo sa dá zažiť aj pohodlnejšie - vďaka Cestovateľskému kinu. Pozrite si, aké netypické destinácie môžete navštíviť

Polovica leta je takmer za nami a vy ste ešte stále neboli na dovolenke? Ak snívate o ďalekých krajinách no dobrodružstvo sa vám nedarí nateraz zrealizovať, zacestujte si aspoň formou cestovateľského kina. Unikátne fotografie a dokumentárne filmy sú zadarmo k videniu každú stredu.

Ilustračný obrázok k článku Dobrodružstvo sa dá zažiť aj pohodlnejšie - vďaka Cestovateľskému kinu. Pozrite si, aké netypické destinácie môžete navštíviť
Zdroj: TASR

Leto je v plnom prúde a sním aj bohatá ponuka sezónnych kín. Diváci a fanúšikovia kinematografie majú na výber zo širokého spektra filmov rôznych žánrov, ako aj možnosti ako a kde pozerať.

Môžete si zvoliť autokino, ďalej letné kiná, kde vám filmy „naordinujú“ alebo si ich sami vyberiete v internetovom hlasovaní, platené filmy či filmy zadarmo, sledovanie na nábreží, zo sedadla auta či námestia… Skrátka – v Bratislave je skutočne možnosť výberu.

Medzi filmami, ponúkajúcimi zábavu či relax môžete zhliadnuť aj také, ktoré majú ušľachtilejšie poslanie. Sú nimi cestovateľské dokumenty, ktoré nám približujú vzdialené či menej známe krajiny, pre oko bežného človeka nedostupné.

Veľa „muziky“ za žiadne peniaze

Dokumentárnu tvorbu či komentované premietania fotografií máte teraz možnosť vidieť na námestí Eurovei vždy v stredu o 20:30. Cestovateľské kino je súčasťou festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2015.

Výhodou premietania je nie len voľný vstup, ale aj sedenie na čerstvom vzduchu, kde sa počas „cestovania na plátne“ aj čosi užitočné a zaujímavé dozviete.

Pozrite si prehľad nasledujúcich premietaní na námestí Eurovei až do konca leta.

22. 7. Transsibírska magistrála – žijúca legenda

Ak neviete, čo všetko sa dá zažiť za tri týždne vo vlaku, príďte! Najdôležitejšie mestá Ruska, najhlbšie a najčistejšie jazero sveta Bajkal, buriatske Ulan-Ude. Na takmer 6 tisíc kilometrov železnej cesty do ruskej duše nadviaže nedotknutá príroda Mongolska, a napokon kulinársky aj historicky pestrý Peking, legendárny Čínsky múr a ešte oveľa viac… Večer uvádza Tomáš Lackner.

5.8. Kazachstan – zápisky kajakára

Nenechajte si ujsť tridsať dní slovensko-ruskej expedície, ktorá sa vydala na divokú vodu východného Kazachstanu. Vzhľadom na odľahlosť oblastí a zložitosť terénu bola podľa členov tímu logistika na štart vždy jednou z najväčších výziev. 10 hodín na korbe vyradeného ruského armádneho vozidla alebo 2 dni šliapania cez vysoké kopce… Obťažnosť riek dokázala často prekvapiť. Vo východnom Kazachstane sa nachádza úplne všetko, od strmých potokov až po vodnaté rieky najvyšších obťažností. Podujatie uvádza Tomáš Andrassy

12.8. Nórsko – magické lofoty

Príďte si pozrieť najkrajší kút Nórska – nádherné súostrovie Lofoty a tiež málo známy polostrov Senja objektívom vynikajúceho fotografa Dávida Vargu. Uvidíte najdrahšie pivo na svete, dedinku s najkratším názvom na svete, úchvatné zábery polárnej žiary, ale aj netradičné nocovanie v hobitej chatke postavenej z odpadkov vyplavených oceánom… Komentované premietanie uvádza autor fotografií – Dávid Varga.

19.8. Mongolsko – v ríši Džingischána

Krajinu nekonečných pasienkov s rozlohou 30× väčšou ako Slovensko no len s polovicou obyvateľov si budete môcť vychutnať predposlednú augustovú stredu. Zelené more krajiny len občas prerušia malé biele fliačiky – stáda oviec a jurty domácich pastierov. Takmer mesačná cesta furgonom z púšte Gobi až k Tsaatanom – pastierom sobov v žijúcim v tajge, ku ktorým sa nedá dostať inak ako na koni… Uvádza Eva Rosíková

26.8. SURI – kmeň, ktorý ešte vzdoruje

Vynikajúci film známeho slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša si môžete so zatajením dychu pozrieť poslednú prázdninovú stredu. Dobrodružnou cestou po neznámej africkej rieke vás k unikátnemu prírodnému kmeňu Suri prevedie autor spolu s Ivanom Bulíkom. Počas putovania ich územím spoznáte spoločenstvo, ktoré sa rozhodlo bojovať za zachovanie svojich tradícií a pôvodného spôsobu života. Film je vážnym zamyslením nielen nad ich budúcim osudom, ale aj nad potrebou rôznorodosti ľudstva, nevyhnutnej na prežitie našej civilizácie vo svete. Večer uvádza Pavol Barabáš.

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM