Rôzne Správy

Dobrá správa pre životné prostredie: Odpad budeme spaľovať ekologicky

Prioritou mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpaduje modernizácia a ekologizácia spaľovne odpadu vo Vlčom hrdle.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre životné prostredie: Odpad budeme spaľovať ekologicky
Zdroj: TASR

Spoločnosť OLO chce, aby Bratislava mala pre obdobie minimálne ďalších 20 rokov k dispozícii spaľovňu, ktorá bude spĺňať a dodržiavať najprísnejšie environmentálne štandardy.

Alternatíva

Inštitút environmentálnej politiky pri Ministerstve životného prostredia SR zverejnil analýzu, v ktorej konštatuje, že výstavba tretieho kotla v bratislavskej spaľovni je finančne aj spoločensky návratný projekt, avšak nie je potrebný na splnenie cieľov skládkovania a recyklácie. Ako alternatívne navrhuje inštitút vybudovanie centra opätovného použitia a podporu triedeného zberu kuchynského bioodpadu v podobe zabezpečenia zberných nádob, košíkov a vreciek na zber kuchynského bioodpadu do každej domácnosti. Taktiež výstavbu kompostárne či bioplynovej stanice.

OLO tému vybudovania tretieho kotla v spaľovni však nechce zúžiť iba na oblasť potreby vytvorenia ďalšej kapacity na energetické zhodnotenie odpadov.„Elemen­tárnym podnetom pre posúdenie rôznych variantných riešení zásadných investícií je končiaca technická životnosť dvoch existujúcich kotlov. Prípadné vybudovanie kotla K3 je iba jedným variantom, čo konštatuje aj analýza Inštitútu,“ poznamenala Linda Golejová zo spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu.

Bratislavská mestská firma deklaruje, že plne podporuje a v spolupráci s magistrátom hlavného mesta už realizuje, alebo sa priamo podieľa na viacerých pripravovaných opatreniach súvisiacich s opätovným použitím odpadu či triedeným zberom biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO).

„V tomto prípade hovoríme o prvej priorite environmentálne priaznivej podoby hierarchie odpadového hospodárstva, t.j. o opätovnom použití odpadov alebo zabránení ich vzniku,“ uviedla Golejová. V súčinnosti s magistrátom a príslušnou organizáciou zodpovednosti výrobcov spoločnosť zabezpečuje všetky aktivity súvisiace s triedením odpadu u ich pôvodcov. Nevynímajúc ani podporu triedenia BRKO či kuchynského odpadu, ktorého zber a následné zhodnotenie v „kompostárni“ či bioplynovej stanici má byť v Bratislave zavedené do roku 2023.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM