Adriana Banásová Kultúra

Do Senca pribudne nový festival, niesť sa bude v znamení bábkového divadla a pouličnej zábavy

Vyše 30 divadelných, cirkusových a hudobných vystúpení je v programe nového podujatia, ktoré pod názvom Slnečný festival pripravujú v Senci. So zameraním na pouličné a bábkové divadlo sa uskutoční 31. augusta a 1. septembra v rôznych vonkajších a vnútorných priestoroch.

Ilustračný obrázok k článku Do Senca pribudne nový festival, niesť sa bude v znamení bábkového divadla a pouličnej zábavy
Zdroj: TASR

„V meste Slnečných jazier začíname novú tradíciu pod heslom Umenie a tvorivosť v každom kúte a pre každého. Pestrý program je koncipovaný rodinne a pre všetky vekové kategórie od batoliat po dospelých. Okrem slovenských prídu účinkujúci z Čiech a Maďarska,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskom kníhkupectve Artforum iniciátorka a projektová manažérka festivalu Ivica Franeková.

Podľa nej bábkarstvo ponúka skvelú možnosť najmä na pritiahnutie detí a mladých k divadelnému umeniu. Pouličné divadlo zas mení tvár mesta a dokáže posilniť vzťah ľudí k lokalite aj komunite, preto ho začínajú s podporou samosprávy.

Prvý festivalový večer sa bude niesť v znamení tvorby súboru Buchty a loutky, legendy postmoderny bábkového divadla v Česku. Uvedú výnimočné predstavenie Nórska pohádka a v seneckom amfiteátri bude večer zdarma premietaný film Malý Pán, na ktorého výrobe sa tento súbor podieľal.

Zo Slovenska sa predstaví Bábkové divadlo na rázcestí a Divadlo na vysokej nohe z Banskej Bystrice, Divadlo PIKI z Pezinka, THeatro Štvorkolka zo Žiliny, Túlavé divadlo (Trnava), Tyjátr (Nitra), Teatro Neline (Budmerice). Z Bratislavy príde Divadlo LAB Vysokej školy múzických umení, Divadlo TUŠ, Divadlo Jaja a iné súbory. Zastúpené bude aj maďarské divadlo súbormi BábSzínTér Kaposvár a Aranykert Bábszínház, z ČR aj Theatr ludem.

„Hlavným ťahákom pre dospelých je výnimočný zjav na slovenskej divadelnej scéne Teatro Tatro. Na Slnečných jazerách predstaví inscenáciu Michaila Bulgakova Majster a Margaréta, s ktorou zažiarilo na festivale Nová dráma v Bratislave. V hlavných úlohách sa predstavia Lukáš Latinák, Marián Miezga, Milan Ondrík a Róbert Jakab. V uliciach návštevníkov zabaví CirKus-Kus, Divadlo na vysokej nohe či Túlavé divadlo. V literárnej kaviarni bude Róbert Roth čítať Hlbokomorské rozprávky a Bibiana Ondrejková predstaví svoju novú knihu Len tak zľahka,“ dodala Franeková.

Malí aj veľkí návštevníci festivalu si môžu vyskúšať kreativitu alebo sa priučiť novým veciam na tvorivých dielničkách s rôznym zameraním od tvorby drevených a látkových bábok cez háčkovanie, keramickú dielňu po tvorbu šperkov. Môžu vidieť rôzne výstavy, zahrať si spoločenské hry a pre oddych im poslúži zóna so sedacími vakmi a hojdacími sieťami v Parku oddychu amfiteáter.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM