Krimi

Do domu sa vrátil aj napriek tomu, že ho z neho vykázala polícia. Teraz sedí v policajnej cele

Mária zo Senca vykázali policajti z domu po tom, čo v jeho priestoroch ohrozoval kuchynským nožom ženu a vulgárne jej nadával. V jeden večer ho vykázali, v iný sa podgurážený 40-ročný Mário vrátil späť. Voči mužovi už polícia vzniesla obvinenie z trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Ilustračný obrázok k článku Do domu sa vrátil aj napriek tomu, že ho z neho vykázala polícia. Teraz sedí v policajnej cele
Zdroj: TASR

Podľa doterajších informácií muž ešte 24. januára 2016 okolo 6. hodiny ráno v priestoroch jedného z rodinných domov v obci Blatné ohrozoval kuchynským nožom ženu a vulgárne jej nadával. Nakoľko sa správal agresívne, žena z obavy o svoj život a zdravie kontaktovala políciu. Poverený príslušník polície začal v tomto prípade trestné stíhanie pre trestný čin nebezpečného vyhrážania a muž bol na desať dní vykázaný zo spoločného domu.

Dnes, v čase krátko po 1. hodine ráno, sa však Mário pod vplyvom alkoholu do domu vrátil. Po príchode policajtov bol obmedzený na osobnej slobode a umiestnený v cele policajného zaistenia. Teraz mu hrozia dva roky za mrežami.

Obeť domáceho násilia

V nadväznosti aj na tento prípad polícia občanom, ktorí sa stanú obeťou domáceho násilia, odporúča mať po ruke informácie o krízových centrách či telefonických linkách podpory, ktoré je možné získať na internete, ale aj prostredníctvom polície. Je tiež potrebné privolať políciu a neváhať oznámiť udalosť skôr, než sa násilie vystupňuje.

„O probléme je potrebné rozprávať s okolím, zdôveriť sa a požiadať o pomoc svojich blízkych,“ odporučil Michal Szeiff z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Na otázku, ako je možné pomôcť, keď je niekto svedkom násilia, uviedol, že svedectvo je dôležité najmä do budúcna, aby mohla polícia takémuto páchateľovi zabrániť v pokračovaní trestnej činnosti.

„Poskytnutie svedectva chráni ostatných pred prípadnou recidívou a samozrejme pomáha pri zadržaní alebo vypátraní páchateľa. Ochota svedčiť a poskytnúť obraz o násilnom trestnom čine je jedným z predpokladov, aby mohol byť násilník postavený pred súd a za svoje konanie niesol zodpovednosť. Je dôležité neváhať ihneď privolať políciu a udalosť oznámiť, pretože ide o bezpečnosť obetí domáceho násilia, ktorými môžu byť aj deti,“ uviedol Szeiff s tým, že svedok by mal obeti násilia poskytnúť podľa možností prvú pomoc, ak si to situácia vyžaduje a psychicky ju podporiť.

Prečítajte si tiež: Žena, ktorú chladnokrvne v piatok zavraždil jej expriateľ, prosila o pomoc niekoľkokrát

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM