Rôzne

Do Bratislavy príde prvá dáma svetovej architektúry - Zaha Hadid. Projekt Čulenova vyrastie podľa jej návrhu

Jedna z najvplyvnejších žien sveta, britská architektka Zaha Hadid, zavíta začiatkom novembra na oficiálnu návštevu Bratislavy. Jej dielo uvidíme aj u nás, zvíťazila totiž v medzinárodnej súťaži na projekt Čulenova, ktorý vyrastie neďaleko autobusovej stanice.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy príde prvá dáma svetovej architektúry - Zaha Hadid. Projekt Čulenova vyrastie podľa jej návrhu
Zdroj: TASR

Prehľad jej architektonickej tvorby od roku 1979 do roku 2009 vyšiel knižne na 600 stranách v nemeckom vydavateľstve Taschen. Odvtedy sa počet jej projektov, ktoré zdobia najväčšie svetové metropoly, rozrástol o ďalšie desiatky a zaradí sa medzi ne aj hlavné mesto Slovenska.

Temperamentná architekta irackého pôvodu so svojím štúdiom Zaha Hadid Architects zvíťazila v medzinárodnej architektonickej súťaži na projekt Čulenova, ktorý vyrastie v bývalej priemyselnej zóne neďaleko bratislavskej autobusovej stanice.

Súčasťou areálu má byť okrem piatich výškových budov rezidenčného a administratívneho charakteru aj zrenovovaná Jurkovičova tepláreň a veľkolepý park so záhradami.

Architektonické návrhy z dielne štúdia Zahy Hadid sa líšia od klasických svojimi futuristickými líniami a netypickým štýlom, v ktorom inklinuje k zaobleným tvarom.

Zaha Hadid zanecháva stopy nielen vo svete architektúry a urbanizmu, spolupracuje aj s významnými módnymi značkami. Karl Lagerfeld ju označil za „Coco Chanel 21. storočia“.

V roku 2016 jej udelia ako vôbec prvej žene v histórii Kráľovskú zlatú medailu RIBA od Kráľovského inštitútu britských architektov za celoživotné dielo.

Prvá dáma svetovej architektúry, ktorá je známa návrhmi stavieb organických tvarov, sa osobne predstaví v Bratislave a odprezentuje svoju originálnu tvorbu v pondelok 9. novembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM