Maros Palesch Rôzne

Dnes je Európsky deň národných a prírodných parkov

BRATISLAVA, 24.05.2011. Tradíciu Európskeho dňa národných a prírodných parkov založila organizácia EUROPARC Federation s cieľom zviditeľniť európske chránené územia a získania verejnej podpory pre svoje ciele a prácu.

Tento deň sa oslavuje od roku 1999 a odvtedy sa zorganizovala široká škála podujatí priamo v chránených územia, ako aj ich okolí, aby sa poukázalo na potrebu chrániť ich.

Podujatia sa organizujú v celej Európe každoročne okolo 24. mája, dátumu, ktorý bol zvolený pri príležitosti vyhlásenia prvých deviatich národných parkov v Európe (Švédsko, 24. máj 1909). Rok 2011 vyhlásila Európska komisia za Európska rok dobrovoľníctva.

„Chránené územia ovplyvňujú život vo svojich všetkých podobách a starostlivosť o ne je základným krokom na ochranu našej budúcnosti. Našim cieľom je zachovanie kvalitných chránených území. A preto je dôležité do aktivít za čistejšie parky, lesy a vôbec prírodu zapájať aj širokú verejnosť. A začať by sme mali aj u tej najmladšej generácie,“ zdôraznil minister József Nagy.

V rámci sviatku parkov sú v karpatských krajinách organizované národné podujatia. Na Slovensku pripravili pracovníci Správy Tatranského národného parku, Národného parku Nízke Tatry a Pieninského národného parku pre žiakov základných a stredných škôl besedy, exkurzie a iné aktivity priamo v teréne.

Správa národného parku Malá Fatra uskutoční informačnú kampaň formou stánku a environmentálnych aktivít v centre Žiliny. V Snine začne 29. mája výstava Potulky lesným chodníkom určená širokej verejnosti s cieľom priblížiť krásy Národného parku Poloniny, v ktorom je najväčší komplex pralesov na Slovensku. Informácie o ďalších aktivitách v chránených územiach nájdete na webovej stránke Ministerstva životného prostredia SR.

Deň karpatských parkov vyhlásila minulý rok medzinárodná organizácia Karpatská sústava chránených území (CNPA – The Carpathian Network of Protected Areas), založená v roku 2006 zmluvnými stranami Karpatského dohovoru – Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Rumusnko, Slovensko, Srbsko a Ukrajina. Jej hlavným cieľom je ochraňovať prírodu v Karpatoch, ktoré sa rozprestierajú na území siedmich štátov s rozlohou približne 200 tisíc km2. Sústavu chránených území v Karpatoch tvorí 36 národných parkov, 51 prírodných parkov a iných chránených krajinných oblastí, 19 biosférických rezervácií a okolo 200 iných chránených území.

Zdroj: MŽP, Beatrice Szabóová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM