Maros Palesch Kultúra

Dizajnvíkend otvára Pisztoryho palác

Bratislava zažije v poradí už tretí ročník festivalu Dizajnvíkend Bratislava, ktorý organizuje Občianske združenie PUNKT v spolupráci s mestskou časťou Bratislava-Staré Mesto. Jeho vznik inšpirovali vo svetových metropolách známe “Design Weeks”, ktor

Dizajnvíkend Bratislava prekračuje klasické prehliadky a výstavy, a stáva sa experimentálnym laboratóriom, ktoré akceleruje domácu scénu. Je miestom premiér najnovších konceptov, prototypov a produktov. Predstavuje inšpiratívnych tvorcov zo sveta a prináša zážitky aj poznanie pre širokú verejnosť.

Dizajnvíkend Bratislava 2011 je prvá akcia, ktorou sa opät otvoria dlhodobo zatvorené priestory Pisztoryho paláca (Štefánikova 25). Program otvoria vernisáže zahraničných dizajnérov z Nórska – Andreasa Engesvika, Daniela Rybakkena a Cathrine Kullberg, vernisáž výstavy + 5 (CH), kde sa predstaví Adrien Rovero, Dimitri Bähler, Laetitia Florin, Matteo Gonet, Tomas Kral – päť dizajnérov prepojených s prestížnou švajciarskou školou ECAL Lausanne, z Rakúska prídu dizajnéri Walking Chair (AT), súčasťou bude aj kurátorsky výber “To je vrchol!”, ktorý preskúma ako sa darí dizajnu na Slovensku a čím teraz žije…, výstava M_P_BA – Pavlína Morháčová a experimentálny projekt Plytký Hlboký, ktorý predstaví autorskú kolekciu stolového riadu.

Vďaka partnerstvu s MuseumsQuartier Vieden sa na nádvorí paláca objavia aj známe „chillout“ moduly ENZIS. Tento rok predstaví Dizajnvíkend Bratislava vystavujúcich v štyroch kategóriach: “starter zone” mladé dizajnérske znacky, “running zone”etablované firmy, “graphic zone” grafický dizajn a kategória “school”, kde sa budú prezentovať vybrané ateliéry z VŠVU a Ústavu dizajnu Fakulty architektúry STU.

Dizajnvíkend fandí slovenským písmam a ich tvorcom! Vizuálna koncepcia Dizajnvíkendu Bratislava 2011 (autorka vizuálnej koncepcie: Martina Rozinajová) pracuje s autorskými písmami mladšej generácie slovenských grafických dizajnérov – Ján Filípek, Karol Prudil, Matúš Lelovský, Samuel Carnoký, Marek Chmiel, Ondrej Jób, Slávka Paulíková, Andrej Dieneš. Súčasťou Dizajnvíkendu Bratislava je aj prvé vydanie „Dizajnvíkend novín“, ktoré pracujú s fontami slovenských dizajnérov a predstavia pro*ly všetkých vystavujúcich, ako aj kurátorske výstavy festivalu. „Dizajnvíkend Noviny“ dostane každý návštevník pri vstupe do Pisztoryho paláca.

Dizajnvíkend Bratislava 2011 – to je aj okrúhly stôl s tvorcami interiérov z obdobia 60. rokov 20. storočia, exkurzie po retro interiéroch, premiéra Localicon filmov o modernistickej architektúre na Slovensku, komentovaná prehliadka Pisztoryho paláca, Walkingchair – autorská prezentácia novej knihy rakúskych dizajnérov, Dizajnkafé (otvorené denne od 10.00 do 22.00), “detská izba” plná tvorivej zábavy a vnímavých hračiek, koncerty (každý vecer živá hudba), obľúbený klubový večer PechaKucha Night, a možnosť vyhrať cestu loďou na partnerský festival Vienna Design Week. Dizajnvíkend Bratislava 2011 sa koná pod záštitou starostky mestskej časti Bratislava-Staré Mesto, pani Táni Rosovej.

Pisztoryho palác, pozoruhodná stavba z konca 19. storočia, bude zázemím 3. ročníka Dizajnvíkendu. Pisztoryho palác predstavuje jednu z najkrajších kultúrnych pamiatok na území Bratislavy. Zároveň bol vyhlásený MK SR za národnú kultúrnu pamiatku. Palác je historicky významným a zaujímavým objektom nielen z hľadiska architektúry, ale aj z hľadiska jeho kultúrneho využitia.

Palác si dal postaviť lekárnik Felix Pisztory v 90. rokoch 19. storočia. Slúžil teda pôvodne ako sídlo bohatého mešťana, počas 2. svetovej vojny ako rezidencia Nemeckej ríše a následne v ňom bolo Leninovo múzeum, ktoré bolo výkladnou skriňou propagandy komunizmu. Objekt podľa knihy historika Tivadara Ortvaya svojho času vynikal vkusom a luxusom. Väčšina pôvodného vybavenia (nie mobiliár) sa zachovala – kovaná brána, umelecké zábradlie, balustráda, krištáľové lustre, mozaiková podlaha v schodiskovej hale a bohatá štuková výzdoba ci dokonca pozlátené 1resky a kazetové stropy. Tie boli napr. veľkým prekvapením keď ich pred siedmymi rokmi odkryli počas pamiatkového výskumu. Od roku 1954 boli totiž v Leninovom múzeu honosné stropy zakryté sadrokartónovými platňami. Bočné krídlo sa po roku 1989 využívalo ako Dom zahraničných Slovákov. Tí boli posledným nájomníkom do roku 2005. Odvtedy je palác prázdny.

Úplné sprístupnenie paláca si vyžiada veľkú a finančne náročnú rekonštrukciu. Mestská časť Bratislava – Staré Mesto, ale plánuje sprístupniť pre verejnosť aspoň časti paláca počas príležitostných kultúrnych akcií. Sme radi, že s jeho novou premiérou bude spojený práve festival Dizajnvíkend Bratislava!

Tána Rosová, starostka mestskej casti Bratislava-Staré Mesto: „Rozhodli sme sa nečakať. Pisztoryho palác je naše rodinné striebro a kultúrna pamiatka, ktorú začíname postupne oživovať. Prvou lastovičkou bolo otvorenie paláca na Dni otvorenej samosprávy v apríli 2011. Spustnutý palác si vtedy prišla pozrieť asi stovka Bratislavčanov. O dva mesiace neskôr sme sa rozhodli pripojiť k akcii Nadácie Pontis a skupiny Engage, ktorá pod hlavičkou celonárodného podujatia firemného dobrovoľníctva spustila upratovanie verejných priestorov v mestách. Prišlo asi 50 dobrovoľníkov a z džungle na nádvorí vytvorili opäť priestor pre život, pozametali už roky zaprášené miestnosti a vyhádzali hromadiace sa haraburdy. Po Dizajnvíkende prídu ďalšie akcie a verím, že takto postupne palác postavíme na nohy.“

Zdroj + foto: MČ Bratislava – Staré Mesto, Tomáš HALÁN

DIZAJNVIKEND
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM