Kultúra Kultúra

Divadlo Ludus chystá premiéru inscenácie Džungľa, spája témy rôznych generácií

Premiéru inscenácie Džungľa chystá bratislavské Divadlo Ludus. Opäť prichádza s originálnym divadelným projektom, vďaka ktorému sa publikum zoznámi nielen s čarom príťažlivej divadelnej estetiky, ale aj so zásadnými životnými postojmi a princípmi.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Ludus chystá premiéru inscenácie Džungľa, spája témy rôznych generácií

V pôsobivej hre na motívy svetovej literárnej klasiky z pera Rudyarda Kiplinga sa predstaví takmer dvadsiatka hercov všetkých vekových kategórií. Profesionálni umelci, mladí divadelníci spoločne s deťmi vytvorili jedinečný, autentický typ rodinného divadla, ktoré zapôsobí na každého diváka vďaka výrazovým prostriedkom pochopiteľných pre všetkých.

„Pred 25 rokmi sme hrali Džungľu, teraz sa vraciame preto, lebo sa nám zdá výnimočne zasa aktuálna. Ludus vždy hovorí k témam, ktorými žije spoločnosť,“ povedal Peter Kuba. Umelecký šéf divadla sa podpísal pod úpravu a réžiu nového projektu – svetoznámej archetypálnej legendy o ľudskom mláďati menom Mauglí, ktoré vychovala džungľa. Prijať niekoho medzi seba, lov pre potravu – nie pre zábavu či všetci sme z jednej krvi – to sú témy, ktoré sleduje aj pohybovo náročná hra.

Silné emócie, myšlienkové posolstvo, pohybová akrobacia a rytmus liečivých intuitívnych hudobným nástrojov, o tom je Džungľa v Luduse, ktorý existuje už 45 rokov. „Pre Ludus je to zasa hra iniciačná, iniciujeme divadlom ďalších budúcich divadelníkov,“ poznamenal Kuba k predstaveniu bohatom na pohyb, akciu, náročné akrobatické výkony.

Účinkujú v ňom herci od šesť do 40 rokov, súhru malých i veľkých umelcov predvedú Danko Rovňák, Rišo Labuda/Chris Pauliny, Peter Kiss/Dávid Kakaš, Tomáš Pokorný, Peter Tilajčík, Kamil Kollárik, Lucia Arendášová, Mišo Rovňák/Maroš Balážik, Alexander Maďar a ďalší.

„Džungľa naozaj spája témy rôznych generácií, tak ako je to v knižke,“ podčiarkol režisér. „Nie je to predstavenie, v ktorom sa rozpráva a niečo sa udeje, ale súčasne sa deje situácia, súčasne sa rozpráva. Slová nie sú prvoradé, pohyb a vzťahy sú prvoradé,“ povedal Kuba na margo akčnosti Džungle. Atraktívne spracovanie poskytuje ideálnu možnosť priblížiť klasické dielo svetovej literatúry aj tým, ktorí nečítajú.

Text zdramatizovali Dagmar Martincová a Václav Martinec. O preklad sa postaral Mikuláš Fehér, scénu a kostýmy navrhol Jozef Ciller, autorom choreografie je Juraj Letenay. Pod hudbu sa podpísal Dano Fischer.

Premiéru inscenácie Džungľa uvedie Ludus v piatok 20. mája o 18.00 h, druhá premiéra sa koná v nedeľu 22. mája o 17.00 hodine.

Čítajte aj: Baroková záhrada, nová zeleň aj Zimná jazdiareň. Ako sa mení tvár hradného areálu

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM