Maros Palesch Kultúra

Divadlo Aréna ponúkne priamy prenos z New Yorku

V sobotu 12. februára pokračuje v Divadle Aréna mimoriadnym titulom populárna séria priamych prenosov newyorskej Metropolitan Opera: Live in HD.

Na programe je minimalistická opera Nixon v Číne amerického skladateľa Johna Adamsa, ktorá je považovaná za najvýznamnejšiu operu druhej polovice 20. storočia.

Pojednáva o historickom stretnutí Richarda Nixona, 37. prezidenta USA a Mao Ce-Tunga, vodcu komunistickej Číny. Nixonova misia sa uskutočnila vo februári 1972 uprostred studenej vojny. Po 20 rokoch to bola prvá návšteva medzi najvyššími predstaviteľmi USA a Čínskej ľudovej republiky.

Podľa slov Johna Adamsa išlo o „mýtický okamih svetovej a najmä americkej histórie“, ktorý naštartoval éru nových diplomatických vzťahov. O Nixonovej prelomovej návšteve Číny sa svojho času hovorilo ako o surrealizme v dejinách diplomacie.

Autorkou libreta je americká poetka Alice Goodmanová, režisérom inscenácie je kontroverzný a svojrázny Peter Sellars. Choreografiu vytvoril renomovaný Mark Morris a dirigovať bude sám skladateľ.

V titulnej úlohe vystúpi americký barytonista James Maddalena, ktorý Nixona spieval už pri svetovej premiére opery v roku 1987. V ďalších hlavných úlohách sa objavia Robert Brubaker (Mao Ce-Tung), Richard Paul Fink (Henry Kissinger) či Kathleen Kim, ktorá bude spievať náročný koloratúrny part Mao Ce-Tungovej manželky.

Už po premiére opery v Houstone v roku 1987 bolo zrejmé, že dielo Nixon v Číne nanovo definuje žáner operného umenia a čoskoro začalo byť považované za základný kameň americkej minimalistickej hud­by.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM