KAW Kultúra

Hromcove obrazy obdivujú Taliani aj Američania: Jeho Ticho pred búrkou môžete teraz zažiť aj vy

Diela výtvarníka Roberta Hromca sú plné postáv, rúk a tvárí. Vidieť ich môžete na výstave, ktorú otvoria cez víkend v Zoya Museum v Modre.

Ilustračný obrázok k článku Hromcove obrazy obdivujú Taliani aj Američania: Jeho Ticho pred búrkou môžete teraz zažiť aj vy
10
Galéria
Zdroj: Robert Hromec

Vystúpte zo sivého ruchu všedných dní a nechajte sa vtiahnuť do farebného sveta ticha. Je to ticho pred búrkou emócií, ktoré pri pohľade na diela Roberta Hromca nepochybne zažijete.

Umelecká premiéra

Ticho pred búrkou je zároveň názov výstavy, ktorú už tento víkend (2. 4.) otvoria v Zoya Múzeu Elesko neďaleko Modry.

Robert Hromec vystavuje na Slovensku opäť po troch rokoch. Návštevníkov čaká umelecká premiéra, vystavené diela totiž pochádzajú z tvorby autora posledných troch rokov a väčšinu z nich verejnosť ešte nemala možnosť vidieť.

Výtvarník mal minulý rok mal v Taliansku viacero výstav. Jeho diela si mohli pozrieť milovníci umenia v Miláne, Capri a v Sorente, kde vyhral medzinárodnú výtvarnú súťaž Extrartis. V Sorente si zastavil na výstave aj prezident Talianska Sergio Mattarella.

Najnovšia výstava ponúkne inovatívne poňaté expresívne diela, ktoré Hromec vytvoril kombinovanou technikou na hliníkovom plechu.

Pozornosť upútajú okrem iných aj maľby s rozmermi jeden krát dva metre s názvom Boj s morom a osem malieb polovičnej veľkosti s názvom Boj (La lotta). Výstavu doplní aj desať obrazov vytvorených na plátne s názvom Silenzio (Ticho). "Práve táto kombinácia tematických názvov cyklov obrazov Silenzio a La lotta, ako aj kontrast použitých materiálov, boli inšpiráciou pre názov výstavy,“ hovorí Robert Hromec.

Dotyk ruky

Neprehliadnuteľné farebné plechy s vyobrazením rúk pôsobia, akoby sa vznášali nad povrchom obrazu. Práve ruky ako symbol komunikácie a pocitu bezpečia zohrávajú v Hromcových obrazoch dôležitú úlohu. K povrchu viacerých malieb sú pripevnené pevné hliníkové ohnuté podlhovasté pásy, ktoré evokujú mosty.

„Som humanista, verím v to pozitívne v živote. Symboly rúk, nôh a tvárí sú pre mňa silným komunikačným prostriedkom. Ruka novorodenca znamená prvý dotyk so životom a ruka pozostalých v kontakte so zosnulým znamená dotyk posledný. Rukou sa uzatvárajú dohody, ruka môže hladkať, pomáhať, ale aj zraňovať,“ hovorí Robert Hromec.

V štruktúre jeho obrazov sa odráža neustále sa meniaci svet okolo nás.

Hľadám spojitosť jednotlivca s meniacim svetom. V dnešnej dobe je potrebné sa neustále prispôsobovať. A ruka je vlastne to pozitívne humanistické pojítko, viera, ktorá prekoná všetky prekážky,“ dodáva výtvarník.

Výstava v Zoya Museum v Modre potrvá do 4. júna.

Výstava Robert Hromec
10
Galéria
Zdroj: Robert Hromec

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM