Samospráva

Devínska Nová Ves osadila prvú podzemnú nádrž na zber dažďovej vody

Jednou z priorít bratislavskej Devínskej Novej Vsi je ochrana prírody a šetrenie životného prostredia, mestská časť preto aj v tomto roku pokračuje v takýchto projektoch.

Ilustračný obrázok k článku Devínska Nová Ves osadila prvú podzemnú nádrž na zber dažďovej vody
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Jedným z aktuálnych projektov Devínskej Novej Vsi je umiestňovanie podzemných retenčných, čiže zberných nádrží, ktoré sú určené na zber dažďovej vody. Prvý takýto zásobník pribudol pri novovybudovanom parkovisku na Ulici Jána Smreka. Uviedol to devínskonovoveský starosta Milan Jambor.

Podľa miestnej samosprávy môžu byť práve takéto podzemné zásobníky jedným z najlepších riešení na zachovanie trvalo udržateľného rozvoja a ochranu ekosystému v období, keď planétu v čoraz väčšej miere ohrozujú suchá. „Je to najmodernejší systém, kedy je voda zachytávaná na konkrétnom území a nemusí byť odvádzaná odpadovou či splaškovou kanalizáciou do čističky odpadových vôd. Ani do vodných tokov, napr. do Moravy, čím sa výrazne znižuje riziko vzniku povodní,“ myslí si Jambor.

Podzemná nádrž, ktorú mestská časť ako prvú umiestnila na Ulici Jána Smreka, je veľká sedem kubických metrov a zmestí sa do nej 6650 litrov vody. Je vyrobená z plastu, neničí vraj životné prostredie, nie je cenovo nákladná a nezaberá miesto na povrchu, keďže je zakopaná pod zemou a na prvý pohľad ju ani nie je vidieť. Podzemný zásobník teda odvádza prebytočnú dažďovú z povrchu zeme a umožňuje tak jej ďalšie využitie.

„Môže slúžiť ako zásobáreň vlahy pre okolitú zeleň. Voda sa postupne odparuje na území, kde je najviac potrebná, čo je výhodou najmä pri tropických horúčavách počas letných mesiacov, ktoré sa aj u nás za posledné roky vyskytujú stále častejšie. Aj mnohé výskumy hovoria, že voda by mala ostať tam, kde spadne,“ skonštatoval starosta. Podľa neho budú preto takéto zásobníky pribúdať aj na ďalších miestach v mestskej časti.

Prečítajte si tiež: Devínska Nová Ves pokračuje v ochrane prírody, pribudnú desiatky vtáčích búdok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM