Prokop Slováček Rôzne

Deti a alkohol: V lete stúpa riziko vzniku závislosti

Koniec školského roka, i prázdninové obdobie s voľnejším režimom môžu byť problematickým obdobím. Mladí majú viac možností siahnuť po alkohole. Hrozí im väčšie riziko vzniku závislosti ako u dospelého človeka?

Ilustračný obrázok k článku Deti a alkohol: V lete stúpa riziko vzniku závislosti
Zdroj: TASR

Stretne sa s ním každý. Konzumácia alkoholu je tradičnou súčasťou našej kultúry. Aj rodičia sú pri svojich deťoch schopní tolerovať isté medze, pretože poznajú zo svoje mladosti, ako to chodí.

Ale odborníci sa zhodujú, že je treba dať veľký pozor. Mladý organizmus je totiž na alkohol či iné drogy vnímavejší ako telo dospelého človeka. Riziko vzniku závislosti je väčšie. A aj dopady na zdravie a psychiku.

Alarmujúce štatistiky

Alkohol objavujú už deti na základných školách. Podľa štatistík z roku 2012 ho pilo denne, a viackrát týždenne 7,9 percenta opýtaných. Viac než polovica siahla po poháriku príležitostne. Chlapci boli vo väčšine. Len tretina žiakov základných škôl nepožívala alkoholické nápoje vôbec.

V popularite nápojov vedie pivo, pila ho viac ako tretina oslovených žiakov. Nasledujú destiláty, víno a likéry. Stav opitosti zažilo 15,3 percenta žiakov základných škôl, takmer tri percentá tvrdili, že pod vplyvom alkoholu bývajú často.

Rizikové leto

Podľa psychologičky Zuzany Polťákovej, ktorá na stránke Ligy za duševné zdravie pomáha riešiť problémy v online poradni, je leto problematickejšie obdobie. Možností dostať sa k alkoholu je viac. „Deti majú oveľa viac voľného času a tiež príležitostí k novým zážitkom a stretnutiam s novými ľuďmi. To sa môže javiť ako rizikovejšie v porovnaní s obdobím kedy je čas detí a mladistvých viac štrukturovaný.“

Dve strany mince

Na problém sa dá pozrieť z dvoch strán. Leto môže byť skutočne rizikovejšie. Je väčšia pravdepodobnosť menšej kontroly rodičov a viac voľného času.

„Na strane druhej v období dospievanie deti viac experimentujú s alkoholom a drogami vo svojich referenčných skupinách a tie sa mnohé práve v čase dovoleniek načas prerušia. Takže sa nedá jednoznačne povedať že by práve letné obdobie bolo rizikovejším oproti iným,“ vysvetlil pre portál dnes24.sk Jozef Ďanovský, psychológ z online poradne Ligy za duševné zdravie. „Samostatnou kapitolou sú jednorazové letné párty a festivaly, ktoré rizikovejšie sú.“

PREČÍTAJTE SI AJ: Ocitli ste sa v zahraničí v núdzi? Čo by ste mali vedieť pred cestou

Experimentovanie je nebezpečné

Experimentovanie, aj s alkoholom, sa začína v pubertálnom období. V tom čase sú emócie mladého človeka silné, kolísavé, býva kritický voči svetu dospelých, protestuje, chce byť iný, chce sa podobať rovesníkom. „Všetko to môžu byť rizikové faktory, že z experimentovania sa môže stať závislosť. Najmä ak ostane nepochopený.“

Náchylnejší na závislosť

Mnohé výskumy potvrdzujú, že v období dospievania sa vybuduje závislosť rýchlejšie ako u dospelého človeka. „Dieťa je náchylnejšie, zraniteľnejšie a syndróm závislosti sa môže u neho rozvinúť rýchlejšie. Organizmus mladého človeka je vnímavejší, stále je ešte v období dozrievania. Tým pádom účinky alkoholu a drog prichádzajú rýchlejšie a majú horší dopad na telo a psychiku dieťaťa,“ dodáva Ďanovský.

PREČÍTAJTE SI AJ: Hitparáda slovenského piva je známa. Pozrite sa, či je medzi najlepšími aj to vaše obľúbené

Alkohol a deti
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM