Aktualizované han Krimi

Autentické VIDEO z chladnokrvnej vraždy v Bratislave: Do vyšetrovania sa zapojí aj FBI!

Šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko nevylúčil prekvalifikovanie skutku tragickej streľby v Bratislave na trestný čin terorizmu. Aktuálne vec vyšetrujú ako úkladnú vraždu.

Ilustračný obrázok k článku Autentické VIDEO z chladnokrvnej vraždy v Bratislave: Do vyšetrovania sa zapojí aj FBI!
Zdroj: noviny.sk

Daňko potvrdil, že dôvodom útoku mala byť nenávisť k osobám s inou sexuálnou orientáciou. So spoluprácou pri vyšetrovaní má pomôcť Europol aj FBI.

Zábery z vraždy

Dva dni po tragédii na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorej zomreli dvaja ľudia, je k dispozícii video z bezpečnostnej kamery. Tá zachytáva chladnokrvnú popravu, ktorú spáchal 19-ročný Juraj K.

Pripomíname, že video nie je vhodné pre maloleté osoby a ľudí s citlivou povahou.

„VIDEO zo streľby na Zámockej ulici“:

Prehodnotia to

Vyšetrovateľ NAKA podľa jeho slov v najbližšom čase zmení právnu kvalifikáciu stíhaného skutku na „obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy spáchaný z osobitného motívu, a to z nenávisti voči skupine osôb a jednotlivcovi pre ich skutočnú alebo domnelú sexuálnu orientáciu“. Z vyšetrovania nevyplýva, že by sa páchateľ s poškodenými poznal.

„Nie je vylúčené, že vzhľadom k doteraz získaným dôkazom, ktoré sú ešte predmetom analýzy, príde k prekvalifikovaniu skutku na trestný čin terorizmu,“ podotkol Daňko.

Priblížil, že po stredajšej (12. 10.) tragickej streľbe bola realizovaná rozsiahla pátracia akcia. Telo podozrivého bolo nájdené vo štvrtok (13. 10.) ráno. V tejto súvislosti bolo podľa jeho slov začaté trestné stíhanie za prečin usmrtenia a zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Páchateľ mal použiť dve strelné zbrane, ktoré sú v legálnej držbe príbuzného. V minulosti mal byť niekoľkokrát s príbuzným na strelnici.

Po streľbe bol doma

Prvý viceprezident Policajného zboru SR Branko Kišš poukázal na to, že polícia nemala pred tragickou streľbou žiadne informácie o tom, že by páchateľ inklinoval k násilnému extrémizmu. Nechcel sa zatiaľ vyjadrovať k tomu, či mal mať komplicov. Posudzuje sa však možná trestná zodpovednosť iných osôb.

Páchateľ mal prísť po streľbe na určitý čas domov, kde sa mal stretnúť s rodičmi. „Mali vedomosť o streľbe po tom, ako páchateľ prišiel po skutku domov. Žiaľ, túto skutočnosť niekoľko hodín neoznámili Policajnému zboru. Dokonca v situácii, keď im muselo byť zrejmé, že jedna z alternatív, o ktorej ich syn uvažuje, je samovražda,“ povedal Lipšic.

Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica je predstava o možnostiach monitorovať komunikáciu zradikalizovaných osôb na uzavretých fórach iluzórna. „V takýchto prípadoch sa budeme musieť spoliehať na informácie od občanov, rodičov, od škôl,“ podotkol.

Tragédia v centre

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Výber z aktuálnych tém:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM