Adriana Banásová Rôzne

Deň Svätého Patrika oslavujeme aj na Slovensku. V zelenom si ho pripomenul bratislavský Carlton

Írske oslavy Dňa Sv. Patrika už dávno prekročili hranice svojej vlasti. S nadšením sa k nim pripájajú ľudia po celom svete a Bratislava ani tento rok nesmela chýbať.

Ilustračný obrázok k článku Deň Svätého Patrika oslavujeme aj na Slovensku. V zelenom si ho pripomenul bratislavský Carlton
Zdroj: TASR

Existuje jeden deň v roku, kedy sa hovorí: „Everybody is Irish.“ Je to 17. marec – sviatok Sv. Patrika. A hoci ide predovšetkým o národný sviatok Írov a ich kultúry, tento deň oslavujú ľudia po celom svete.

Pamiatku Sv. Patrika, patróna Írska, ktorý priniesol obyvateľom do krajiny kresťanstvo, novú abecedu a podľa legiend dokonca vyhnal všetkých hadov z ostrova, si každoročne pripomínajú milióny ľudí naprieč snáď všetkými kontinentmi. Pôvodne katolícky sviatok si írski imigranti po stáročia zachovali aj vo svojich nových domovoch a tak postupne prerástol do dnes celosvetovo známej akcie plnej zábavy a bujarých osláv radosti zo života.

Deň svätého Patrika je už tradične asociovaný so všetkým, čo sa spája s Írskom. Sviatok sa vyznačuje najmä zelenou farbou. Veď nie nadarmo sa hovorí, že i tráva nie je nikde na svete tak zelená ako v Írsku. Žalúdok zapĺňajú írske jedlá a tmavý mok – Guinness. Viac ako inokedy sa popíja írska káva, Baileys alebo írska whisky. Mnohí navštevujú omše a nosia na kabátoch pripnuté zelené trojlístky ďatelinky. Pre tých, ktorí tento sviatok ponímajú viac duchovne, je dňom modlitieb za misionárov na celom svete.

Bratislava po Írsky

V minulom roku sa Bratislava vôbec po prvý raz zapojila do celosvetových osláv Dňa svätého Patrika. Nasvietením fasády legendárneho bratislavského hotela Carlton zelenou farbou podporila medzinárodnú iniciatívu pod názvom „Global Greening“, ktorá každoročne 17. marca pomáha zeleným osvetlením zviditeľňovať nespočetný rad významných pamiatok a budov po celom svete. Iniciatíva vznikla v roku 2009 a jej popularita neustále narastá, keďže zahalenie budov do zelenej farby sa považuje v prvom rade za symbol priateľstva medzi Írskom a danou krajinou.

Aj tento rok, v predvečer írskeho národného sviatku, zažiarila na budove Carltonu zelená farba ako tradičná súčasť symboliky írskeho národa. Pod záštitou Veľvyslanectva Írskej republiky, ktoré v budove sídli, sa tak slovenská metropola opäť úspešne pripojila k tohtoročnej iniciatíve „Global Greening 2015“, keď sa hrdo zazelenali obrysy fasád známych objektov po celom svete – od starobylej Petry v Jordánsku po obrovské Londýnske oko, newyorskú Empire State Building, pražský Petřín, egyptské pyramídy či šikmú vežu v Pise.

Sprievodné podujatie írskeho veľvyslanectva, ktoré sa pri príležitosti osláv Dňa Sv. Patrika v ten večer v Carltone konalo, oficiálne otvoril príhovor írskej veľvyslankyne na Slovensku pani Anne-Marie Callan, ktorá odovzdala slovo čestnému hosťovi, zástupcovi írskej vlády, ministrovi pre výskum a inovácie pánovi Damien English. Podujatia sa zúčastnili mnohí významní predstavitelia kultúrneho a spoločenského života, okrem iných aj viceprimátorka Bratislavy MUDr. Iveta Plšeková a zástupcovia spoločnosti Carlton Property.

Okrem už spomínaného zeleného osvetlenia hotel podporil tento sviatok aj zelenou výzdobou interiéru, írskou hudbou a tradičným írskym jedlom a nápojmi podávanými v historickom Mirror Bare a taktiež v Savoy reštaurácii.

Už tradične zelený Carlton v rámci osláv Dňa sv. Patrika má pre svet symbolizovať gesto priateľstva a pohostinnosti voči národu, s ktorým zdieľame spoločné európske hodnoty. Atraktívne zelené osvetlenie budovy Carltonu si mohli Bratislavčania vychutnávať v utorok 17. marca až do 1. hodiny po polnoci.

Ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM