Komunálne voľby

Dana Kleinert je prvou oficiálnou kandidátkou na post starostky Starého Mesta

Zriadenie tzv. koordinátora je súčasťou hlavných téz, ktoré kandidátka ponúka. Tie sa týkajú najmä obyvateľov a verejného priestoru.

Ilustračný obrázok k článku Dana Kleinert je prvou oficiálnou kandidátkou na post starostky Starého Mesta
Zdroj: Dana Kleinert FB

Sprevádzať aktívnych občanov v rámci ich projektov na zlepšenie života v bratislavskom Starom Meste by mal tzv. koordinátor. Takúto funkciu na miestnom úrade navrhuje vytvoriť kandidátka na starostku Starého Mesta Dana Kleinert. Podľa nej by pritom nemuselo ísť o dosadenie nového človeka, ale mohol by byť vybraný zo súčasných zamestnancov úradu, ktorý danej problematike rozumie.

Občanom pomôže koordinátor

„Bude akousi styčnou osobou. Bude vedieť o projektoch, bude vedieť občanovi poradiť, napríklad aké sú jeho možnosti, práva a povinnosti. A zároveň bude komunikovať s podobným typom človeka na magistráte a s inými partnermi,“ uviedla v stredu na tlačovej besede Kleinert.

Občania, ktorí sa chcú aktívne podieľať na zlepšovaní a zveľaďovaní mestskej časti, sa tak nebudú musieť obracať na nespočetné množstvo úradníkov, ale na pomoc im postačí jeden človek. Ten ich bude projektom sprevádzať, poskytne im ucelené informácie o možnostiach a postupoch a spoluprácu bude koordinovať s ďalšími partnermi.

Zriadenie koordinátora je súčasťou hlavných téz, ktoré kandidátka ponúka. Tie sa týkajú obyvateľov a verejného priestoru, pretože práve tieto dve zložky tvoria podľa nej ako Staré Mesto, tak aj mesto ako celok. V prípade ľudského faktora by malo ísť napríklad o podporu medzigeneračných projektov aj koordináciou z rôznymi organizáciami a iniciatívami, zvýšenie kapacít domovov dôchodcov, senior centier a denných stacionárov, ale tiež zvýšenie kapacít v jasličkách a materských školách.

Kleinert sa pritom opiera o výsledky dotazníka, podľa ktorých okolo 27 percent respondentov má problém s umiestnením detí do predškolských zariadení, pri senioroch je to obdobne.

Digitálna mapa zelene

V rámci druhej oblasti sa chce zamerať na kvalitný a bezpečný priestor. Využiť na to chce výchovné a preventívne, represívne a technicko-priestorové mechanizmy. Vytvoriť chce digitálnu mapu zelene či manuál verejného priestoru. Komunikácia s developermi by podľa nej mala byť rovnocenná, čistota a bezpečnosť chodníkov a ciest by mala byť samozrejmosťou, nie marketingovým nástrojom.

V neposlednom rade sa chce zamerať na zlepšenie komunikácie mestskej časti, resp. miestneho úradu voči obyvateľom. Tú totiž považuje v súčasnosti za zúfalú a nešťastnú, čo podľa nej potvrdzujú aj výsledky dotazníka. Z nich vyplýva, že takmer 85 percent respondentov má pocit, že s nimi mestská časť nekomunikuje, čo môže vzbudzovať nedôveru občanov. Kleinert pritom poukazuje na fakt, že mestská časť má rozbehnuté aj zaujímavé projekty, len o mnohých z nich ľudia ani netušia.

Dana Kleinert je prvou oficiálnou kandidátkou na post starostky Starého Mesta. Súčasný starosta Radoslav Števčík sa zatiaľ k opätovnej kandidatúre oficiálne nevyjadril. Tlačové oddelenie miestneho úradu uviedlo, že sa starosta momentálne sústreďuje na plnenie svojho programu, s ktorým uspel pred voličmi pred štyrmi rokmi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM