Nina Táborská Rôzne

Ďalšia prevratná aplikácia? Opustené a týrané zvieratá môžu ľudia zachrániť s novou mobilnou aplikáciou

Záchrana opustených či týraných domácich zvierat by mala byť o niečo jednoduchšia. Snáď aj účinejšia ako nahlasovanie túlavých zvierat na polícii. V hlavnom meste dnes predstavili novú mobilnú aplikáciu GobyPet. Dostať ohrozené zviera do bezpečia tak budú môcť oddnes aj užívatelia smartfónov.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia prevratná aplikácia? Opustené a týrané zvieratá môžu ľudia zachrániť s novou mobilnou aplikáciou
Zdroj: TASR

Pomocou tejto aplikácie bude nájdené zviera odfotené, lokalizované a najbližšie útulky či dobrovoľníci budú vyzvaní na jeho záchranu. Pomôcť tak oddnes už budú môcť aj užívatelia smartfónov.

Stačia na to tri kroky

Ak pomocou aplikácie ľudia nahlásia stratené či opustené zviera, aktivuje sa im na mobilnom telefóne fotoaparát, ktorým ho odfotia, vyberú status a fotku zaradia do príslušnej kategórie. Následne doplnia svoje telefónne číslo, e-mailovú adresu a na záver sa im vygeneruje okno s dvoma dobrovoľnými možnosťami, buď môžu zavolať mestskú políciu, alebo odoslať prednastavený formulár so svojimi údajmi pracovníkom Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.

Vďaka aplikácii sa dajú nahlásiť aj prípady týrania zvierat a nelegálne chovné stanice, v ktorých nie je zabezpečený pohyb psov, správna výživa alebo lekárska starostlivosť.

GobyPet tak má vo všeobecnosti pomáhať efektívne hľadať opusteným a týraným zvieratám dočasnú opateru, trvalé domovy či upozorňovať na nelegálnych množiteľov.

„Naším cieľom je dosiahnuť aj zmenu postavenia zvierat v legislatíve, vyvinúť tlak na kompetentných, ale aktivizovať aj bežných ľudí, ktorým nie je osud domácich miláčikov ľahostajný,“ povedal vedúci projektu GobyPet Tibor Rečka.

Rýchla pomoc pre zvieratá

Prezident občianskeho združenia Slovenská aliancia ochrancov zvierat Juraj Eliáš uviedol, že každé zviera na ulici je problém pre ostatné zvieratá, ale aj ľudí. „Ak je vyhodené napríklad na diaľnici a pobehuje tam, môže spôsobiť aj tragickú dopravnú nehodu. Ak má človek stiahnutú novú aplikáciu, dá sa zvieraťu veľmi rýchlo pomôcť,“ dodal.

Projekt GobyPet sa vyvíjal viac ako rok v spolupráci s viacerými profesionálnymi i dobrovoľnými záchranármi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM