Rôzne Správy

Črtá sa ďalší CYKLOMOST neďaleko Bratislavy: Cez dunajské ramená vás zavedie do Maďarska

Projekt nie je novinkou, ale stále nad ním visí veľa otáznikov. Ak by sa most postavil, bola by to skvelá ďalšia možnosť na výlety a prechádzky.

Ilustračný obrázok k článku Črtá sa ďalší CYKLOMOST neďaleko Bratislavy: Cez dunajské ramená vás zavedie do Maďarska
Zdroj: facebook.com/Yachter Club - Modrá Čajka

Výstavba mosta pre peších a cyklistov Dobrohošť – Dunakiliti sa dofinancuje sumou 2,3 milióna eur zo zdrojov štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV), ktorý je hlavným partnerom projektu. O pokračovaní v projekte rozhodla vláda na mimoriadnom zasadnutí na začiatku júla.

Vyberá sa zhotoviteľ

Projekt je financovaný z Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Hodnota projektu je vyše 10,4 milióna eur bez DPH. Rozdelenie financovania medzi Slovenskom a Maďarskom je 50:50, priblížilo ministerstvo životného prostredia. „Hodnota projektu na strane SR je 4,9 milióna eur bez DPH, z toho má byť z Európskeho fondu regionálneho rozvoja financových 85 percent,“ doplnilo.

Aktuálne sa uskutočňujú verejné obstarávania na výber zhotoviteľa spoločného mosta a výber zhotoviteľa objektov k mostu na Slovensku.

Nárast cien

Robí sa aj verejné obstarávanie na výber stavebného dozoru. Uchádzači podľa envirorezortu avizovali, že realizácia projektu v rámci predpokladanej hodnoty zákazky stanovenej v roku 2018 nie je udržateľná. Dôvodom je mimoriadny nárast cien v stavebníctve.

Ministerstvo zdôraznilo, že VV preto nemôže úspešne ukončiť verejné obstarávania. „Musí pristúpiť k aktualizácii predpokladaných hodnôt zákaziek a po odsúhlasení pokračovať v projekte, verejné obstarávania opätovne realizovať,“ uviedlo. Implementácia projektu sa musí uskutočniť najneskôr do konca budúceho roka.

Vzhľadom na skokový nárast cien v stavebníctve v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, ako aj vojny na Ukrajine nastala situácia, keď je ohrozená implementácia medzinárodného projektu, a to z dôvodu, že po aktualizácii predpokladaných hodnôt zákaziek je zrejmá potreba zvýšenia hodnoty projektu na strane SR o 2,3 milióna eur,“ vysvetlilo ministerstvo s tým, že vodohospodári majú dostatok financií.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM