Rôzne Správy

Covid automat svieti v Bratislavskom kraji dvomi farbami: Aké zmeny nastanú?

Od pondelka 17. mája bude na Slovensku až 50 ružových okresov, štyri budú oranžové.

Ilustračný obrázok k článku Covid automat svieti v Bratislavskom kraji dvomi farbami: Aké zmeny nastanú?
11
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Od zajtra (17. 5.) nebude podľa COVID automatu ani jeden okres na Slovensku v čiernej fáze. V bordovej fáze budú dva okresy, červených bude 23, v ružovej fáze ich bude 50. V druhom stupni ostražitosti budú štyri okresy. Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Keď sa pozrieme na mapu Bratislavského kraja, prevláda ružová farba, ktorá znamená I. stupeň varovania. Oranžový, čo znamená II. stupeň ostražitosti, je iba okres Senec. Čo znamenajú farby v praxi?

Rúška

V 1. a 2. stupni ostražitosti (žltá, oranžová – platí pre okres Senec) bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško (šatku, šál). V 1. a 2. stupni ostražitosti (žltá, oranžová) bude povinné nosiť rúško na hromadných podujatiach v exteriéri. V ostatných okresoch Bratislavského kraja (ružová) platí naďalej, že v interiéri musíte mať respirátor.

Obchodné domy

Vo všetkých okresoch sa ruší povinnosť merať teplotu pri vstupe. Nie je potrebný ani negatívny test pri vstupe. Konzumovať jedlá a nápoje v obchodných domoch je možné v okresoch v oranžovej (platí pre okres Senec), žltej a zelenej farbe. Ostávajú zatvorené detské kútiky a sedacie sekcie.

Hromadné podujatia

V ružových okresoch Bratislavského kraja (I. stupeň varovania) je na podujatiach povolená účasť do 25 osôb v interiéri alebo do 50 v exteriéri.

V okrese Senec, ktorý je oranžový, platí sedenie v interiéri do 25 percent kapacity, maximálne 250 osôb; exteriér: do 50 percent kapacity, maximálne 500 osôb. Stáť v interiéri môže do 50 osôb, v exteriéri do 100 osôb.

Stalo sa v Bratislave

Fitness centrá

Kapacita je stanovená rozdielne pre jednotlivé stupne COVID automatu. Prevádzkovatelia si môžu vybrať medzi maximálnym fixným počtom zákazníkov a obmedzením na základe metráže. V 1., 2. a 3. stupni varovania (ružová, červená, bordová) sa vyžaduje negatívny test Agnie starší ako 24 hodín, RT-PCR/LAMP nie starší ako 72 hodín, netreba deťom do 10 rokov.

Múzeá a galérie

V lepších okresoch, teda vo všetkých okresoch Bratislavského kraja, sa povoľujú skupinové prehliadky. Maximálny počet osôb ľudí v skupine je stanovený rôzne podľa farby okresu.

Umelé kúpaliská

Vo všetkých okresoch sa vyžaduje negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín, RT-PCR/LAMP nie starší ako 72 hodín, netreba deťom do desať rokov. Wellness, akvaparky a kúpele môžu byť otvorené v 1. stupni varovania a v lepších okresoch (ružová, oranžová, žltá, zelená). Povolená kapacita sa odvíja v závislosti od farby okresu. Plaváreň Pasienky je otvorená od 14. mája, zatiaľ iba pre športové kluby. Plaváreň v Petržalke je zatiaľ zatvorená.

Športové podujatia

Od 15. mája je možná prítomnosť obecenstva na športových podujatiach okresoch 1. stupňa varovania a lepších (zelená, žltá, oranžová, ružová). Platí to športové kluby pod športovými zväzmi v celom Bratislavskom kra­ji.

Povinný je negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo antigénového testu nie starší ako 24 hodín.

1. stupeň varovania (ružová): do 25 percent kapacity hľadiska, maximálne 250 ľudí v interiéri, 500 ľudí v exteriéri Monitoring, 1. a 2. stupeň ostražitosti (zelená, žltá, oranžová): podmienky platné pre hromadné podujatia.

Sedieť sa môže v každom druhom rade, zakázaná je konzumácia jedál a nápojov. Organizátor musí vyčleniť dostatok personálu na dohľad nad dodržiavaním opatrení. Pre športové súťaže sú stanovené rôzne počty súťažiacich pre jednotlivé stupne COVID automatu. Pre súťažiacich platí povinnosť negatívneho testu.

Hotelové a ubytovacie služby

Maximálna kapacita na jednu izbu je stanovená iba v 1. až 3. stupni varovania (ružová – platí pre Bratislavský kraj okrem okresu Senec, červená, bordová). Ide o maximálne 2 dospelé osoby alebo členovia jednej domácnosti.

Očkovanie v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM