Tlačové správy

Čo vplýva na pozitívny vývoj dieťaťa? Až dve tretiny Slovákov veria, že zdravý úsmev

Kľúčovú úlohu úsmevu pre celkový harmonický vývin dieťaťa v súvislosti so zdravým chrupom potvrdzujú závery prieskumu agentúry STEM/MARK. Celých 98 % Slovákov je presvedčených, že frekvencia, s akou sa dieťa usmieva, má vplyv na jeho vývin.

Ilustračný obrázok k článku Čo vplýva na pozitívny vývoj dieťaťa? Až dve tretiny Slovákov veria, že zdravý úsmev
Zdroj: AMI Communications Slovakia

Viac ako dve tretiny respondentov potom pripúšťajú, že nezdravý chrup môže negatívne ovplyvniť psychický vývin dieťaťa. Prieskum ukazuje, že najdôležitejším a najčastejším základným impulzom, prečo sa dieťa usmieva, sú jeho rodičia, ich postoj k dieťaťu a celkové zázemie, ako sa domnieva 82 % respondentov. Gabriela Herényiová, ktorá sa ako školská psychologička už 25 rokov venuje deťom a ich rodičom to potvrdzuje: "Sama sa vo svojej praxi stretávam s tým, že mojim klientom často chýbali emócie u ich rodičov a sami potom mali problémy dávať ich najavo. Viac, ako materiálne zabezpečenie, potrebovali deti cítiť, že sú svojimi rodičmi milovaní, dostávajú od oboch z nich dostatočnú dávku pozitívnych emócií vrátane pohladenia alebo objatia, dostatočnú dávku pozornosti, ako aj pocitov istoty a bezpečia v rodine. Okrem absencie tejto prvotnej motivácie môže byť jednou z bariér úsmevu v určitom veku tiež nezdravý chrup.“

K peknému detskému úsmevu, ako aj k ďalšiemu plnohodnotnému vývinu, sú podľa mienky slovenskej verejnosti dôležité správne návyky dentálnej hygieny, ktoré podľa 81 % získajú deti jedine doma od rodičov. Ďalším dôležitým preventívnym prvkom sú pravidelné návštevy zubného lekára, s čím súhlasí 67 % opýtaných.

57 % respondentov si myslí, že ak má dieťa usmievavé detstvo, bude v dospelosti sebavedomejšie, 71 % potom uvádza, že bude priateľskejšie. „Ak dieťa prežíva svoje detstvo v spokojnosti a usmieva sa, je to jasnou známkou toho, že je od rodičov správne emočne vedené. Získava kladné emočné programovanie, ktoré je základom pre jeho šťastie a radosť v dospelosti,“ dopĺňa Gabriela Herényiová.

65 % respondentov sa domnieva, že zdravý detský chrup sa môže negatívne premietnuť do psychického vývinu dieťaťa. Takmer polovica opýtaných však nevidí súvislosť medzi zdravým detským chrupom a tým, ako často sa dieťa usmieva, hoci sa tu dá vysledovať priama linka. „Ak má dieťa pokazené zúbky a je to viditeľné, bude mať väčší strach prejaviť sa v kolektíve a hrozia mu tiež rôzne posmešky od detí naokolo, často šikanovanie a ponižovanie pred rovesníkmi. Bude mať pravdepodobne blok správať sa prirodzene, usmievať sa a bude trpieť určitou sebakontrolou, ktorá mu, bohužiaľ, zostane až do dospelosti. Z takéhoto dieťaťa sa môže ľahko stať utiahnutý jedinec, ktorý bude mať problém s vyjadrovaním svojich názorov a nebude sa vedieť prirodzene správať v spoločnosti. Je teda viac než isté, že pokazené zúbky môžu zapríčiniť zhoršené nadväzovanie sociálnych väzieb, ako v detstve, tak aj neskôr v dospelosti. A to nie len v oblasti pracovnej, ale aj v oblasti osobnej a partnerskej,“ vysvetľuje Gabriela Herényiová.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Čo vplýva na pozitívny vývoj dieťaťa? Až dve tretiny Slovákov veria, že zdravý ú
3
Galéria
Zdroj: AMI Communications Slovakia
Zdroj: AMI Communications Slovakia
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM