Nina Táborská Rôzne

Čo nesmie chýbať na vašom štedrovečernom stole? Možno je čas na zdravú zmenu

Prejedanie sa patrí k vianočným sviatkom rovnako, ako pre niekoho vyprážaný kapor na štedrovečernom stole. Ale čo tak vyskúšať jedlo, z ktorého vám nebude ťažko, a ktoré bude šetrné k nášmu prostrediu? Hodovať sa dá aj zdravo a bez utrpenia zvierat. Teda, aspoň podľa vegánskej filozofie.

Ilustračný obrázok k článku Čo nesmie chýbať na vašom štedrovečernom stole? Možno je čas na zdravú zmenu
Zdroj: Dnes24.sk

Foto: Nikoleta Kováčová / RAWFORUM

Práve vegánska filozofia vychádza z toho, že človek nie je nadradený žiadnemu druhu na tejto planéte. Preto na tanieri žiadneho vegána nenájdete nič, čo by malo živočíšny pôvod.

Podľa Nikolety Kováčová (24), modelky, foodblogerky a vegánky, sa vegánstvo zameriava na tri veci – životné prostredie, etiku a zdravie. „Hlavnou prioritou je znížiť množstvo konzumovaného mäsa. Ročne zabíjame 80 miliárd kusov zvierat, čo je hlavná príčina skoro všetkých ekologických problémov,“ hovorí Nikoleta, ktorá je vegánkou už viac ako dva roky.

Vegánska strava podľa nej pomáha eliminovať negatívne vplyvy našej civilizácie až o polovicu. „Zachraňuje životy zvierat aj ľudí. Naše správanie je neetické a mäso či mliečne výrobky, ktoré zo zvierat vyrábame, ničia naše zdravie aj zdravie planéty,“ stojí si za svojim mladá vegánka.

Vegánstvo nepodporuje žiadny spôsob zneužívania zvierat pre ľudský prospech, takže okrem samotnej konzumácie, je aj proti testovaniu produktov na zvieratách, noseniu kože a kožušín, proti živočíšnym zložkám v produktoch,…

Na stole žiadneho vegána nechýba ovocie. „Naším tradičným silvestrovským jedlom je šalát z exotického ovocia ako ananás, kivi, pomaranče, … Ďalšie jedlá si už vegáni zvolia podľa chuti, ale na ovocie sa nikdy nezabúda,“ vysvetľuje Nikoleta, ktorej sme sa spýtali, prečo by ľudia mali skúsiť na Vianoce netradičné menu, pozostávajúce z vegánských jedál.

„Vianoce sú zvláštne obdobie. Želáme si šťastné, veselé a pokojné a chceme mier s rodinou. Na druhej strane, kupujeme a kupujeme – lacné darčeky vyrobené v Ázii, kaprov, ktorí už mesiace dopredu zomierajú pri preprave a trpia v malých nádobách, vaniach, hladom. Ja chcem iné Vianoce a všetko to začína práve jedlom,“ vysvetľuje.

Pri vegánskom jedle sa podľa nej človek zamyslí a prehodnotí celé Vianoce. „Môže dopriať planéte lepšie sviatky a sebe lepšie zdravie aj po Vianociach. Z vegánského menu nebudete mať ťažký žalúdok, neprejete sa a nepriberiete do konca sviatkov 10 kilogramov. Možno práve naopak, posilníte imunitu v chladnom počasí, zlepšíte si náladu, lebo ovocie je účinné antidepresívum,“ hovorí Nikoleta Kováčová.

Bez odopierania a zdravo

Nikoleta s rodinou si počas Vianoce a Silvestra pripravujú veľa rôznych veganských a raw dezertov. „Zemiakový šalát s rastlinnou majonézou, namiesto kapra si pripravujeme tofu v nori riase, ktoré skvelo nahrádza chuť kapra a navyše tofu nemá kosti. Pripravovali sme aj raw kapustnicu, ale tradične celá rodina jedávame bezmäsitú kapustnicu. Tento rok budeme na Silvestra pripravovať pre zmenu vianočnú hubovú polievku,“ priblížila.

Šikovná vegánka prezradila pre Bratislava24.sk aj zopár vianočných receptov. Prinášame vám recept na netradičnú vianočnú kapustnicu.

RECEPT: Raw Vianočná Kapustnica

Na kapustový základ potrebujeme:

  • 500g kyslej kapusty
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • 1 PL olivového oleja
  • sušené slivky
  • sušené huby
  • sušené jabĺčka aj hrušky

Pred prípravou scedíme z kapusty vodu a pridáme korenie a olej na dochutenie. Kapustu nakrájame a dobre zmiešame s korením. Niekoľko kusov sliviek namočíme do vody aspoň na hodinku, aby zmäkli a primiešame ich do kapusty. Pridať môžeme aj domáce jabĺčka a hrušky (tiež ich treba na chvíľu namočiť a potom pridať ku kapuste). Všetko necháme odstáť.

Huby si môžeme tiež nasušiť vlastné. Nakrájame si šampiňóny alebo portobello huby na plátky, pokvapkáme ich marinádou zo sójovej omáčky, citróna, olivového oleja či čierneho korenia a necháme asi 4 hodiny sušiť v sušičke. Môžeme nimi kapustnicu na záver ozdobiť.

Na polievku budeme potrebovať:

  • 3 až 4 deci šťavy z kapusty
  • 1/4 červenej papriky
  • 3 ks sušených sliviek
  • 2 ks sušených húb
  • 2 PL kyslej kapusty
  • 3–4 ČL drvenej rasce
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 1 ČL červenej papriky
  • 2 PL sójovej omáčky
  • štipku himalájskej soli

Slivky si opäť necháme aspoň hodinu zmäknúť vo vode. Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme. To je celé, stačí nabrať trochu kapusty, zaliať kapustovým “smoothie”, pridať huby a môžeme jesť. Kapustnicu môžeme nechať zohriať do teploty 42 stupňov ak nemáte radi úplne studené polievky.

Viac zaujímavých a nielen vianočných receptov nájdete TU.

Vegánske Vianoce od Nikolety Kováčovej
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM