Nina Táborská Rôzne

Namiesto relaxu počmáraný plechový plot. Čo bude s parkom na Belopotockého?

Pre niekoho kúsok zelene, pre ľudí z okolia oáza uprostred bytovej zástavby. Aktivisti oň bojovali neuveriteľných osemnásť rokov, Staré Mesto však stále čaká na park za obrátenou pyramídou.

Ilustračný obrázok k článku Namiesto relaxu počmáraný plechový plot. Čo bude s parkom na Belopotockého?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Lavičky, fontána s pitnou vodou, detské ihrisko, špeciálne chodníky aj pamätný platan, ktorý sa podarilo zachrániť z vyrúbaného lesíka na nábreží Dunaja, kde dnes stojí River Park. Tak mal vyzerať zachránený park na Belopotockého. Namiesto neho dlhodobo straší za Slovenským rozhlasom počmáraný plechový plot. A nič nenasvedčuje, že sa by sa mohol do parku vrátiť život. Boj o jeho záchranu pritom trval takmer dve desaťročia.

Dopátrať sa dôvodov, prečo park zostáva skôr zbožným želaním ako skutočným miestom oddychu, je ťažké. Vedenie Starého Mesta tvrdí, že situáciu skomplikovali opakujúce sa výberové konania na realizátora projektu.

„Keď sme začali rokovať o uzavretí zmluvy s víťazom tendra, víťaz odskočil. Oslovili sme ďalšieho a situácia sa zopakovala. Prišla jeseň a bolo jasné, že projekt sa v danom období nedá zrealizovať,“ dôvodí hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. Výsledok? Obstarávanie muselo podľa nej začať odznova a v súčasnosti vedenie mestskej časti vyhodnocuje ponuky. „Konkrétne výsledky nemôžeme zatiaľ povedať. Ak víťaz neodskočí a podpíšeme zmluvu, budeme vedieť poskytnúť bližšie informácie,“ dodáva Gubková.

Staré Mesto dostalo na obnovu parku aj dotáciu od magistrátu, no pre opakované verejné obstarávanie ju muselo vrátiť. „Teraz sme ju nanovo vyžiadali,“ uzavrela Gubková.

O záchranu parku medzi Slovenským rozhlasom a ulicami Belopotockého a Lehotského bojujú aktivisti od roku 1996. Na záchranu posledného pozostatku Esterházyho záhrad z 18. storočia založili aj občianske združenie „Občianska iniciatíva za zachovanie životného prostredia v Starom meste“.

Na mieste parku mal pôvodne vyrásť polyfunkčný objekt, postaviť ho chcela súkromná firma. Po neúnavnom boji aktivistov sa podarilo park zachrániť, a to výmenou pozemkov. Developer dostal za približne 3.400 metrov štvorcových v centre mesta viac ako 11-tisíc metrov štvorcových v Dúbravke na ulici Pod záhradami a takmer 2700 štvorcových metrov v Starom Meste na Drotárskej ceste. Zámenu odobrili mestskí poslanci v roku 2014.

Koncept na obnovu parku za približne 120-tisíc eur vznikol za exstarostky Tatiany Rosovej. Po jej odchode z funkcie sa podarilo skresať náklady o polovicu. Obnova parku mala odštartovať pred začiatkom leta 2015, trvať mala zhruba dva mesiace. Revitalizáciu však zdržalo predbežné opatrenie okresného súdu. Neskôr Staré Mesto deklarovalo, že dôvodom meškania je opakované verejné obstarávanie.

Čítajte tiež: Františkánske námestie je už bez stromov

Park Belepotockého
12
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM