Kultúra

Cirkusanti sa stretnú v Bratislave na najväčšom európskom medzinárodnom festivale

Festival nového cirkusu Cirkul' art je uznávanou medzinárodnou prehliadkou kreatívnych a žánrovo pestrých umeleckých produkcií so zameraním na súčasný cirkus. Spája divadlo, akrobaciu, cirkus a pouličné umenia.

Ilustračný obrázok k článku Cirkusanti sa stretnú v Bratislave na najväčšom európskom medzinárodnom festivale
Zdroj: TASR

Festival Cirkul'art prezentuje európske hodnoty a európske motto Zjednotení v rozmanitosti. „Názorne ukazuje, že aj na Slovensku je pestrosť a rôznorodosť vítaná. Je to silný odkaz vo svetle súčasného vývoja v Európskej únii, najmä v čase blížiaceho sa slovenského predsedníctva v Rade EÚ, kedy bude naša krajina výrazne vplývať na smerovanie celej únie,“ povedal vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek. Informovala jeho mediálna manažérka Katarína Pokorná.

Cirkusoví umelci z celého sveta

Šiesty ročník festivalu sa koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku. Podľa informácií Kataríny Pokornej ide o najväčší medzinárodný festival nového cirkusu v strednej Európe, na ktorom vystúpia umelci zo sedemnástich krajín sveta.

V Bratislave sa tak stretnú vystupujúci z Argentíny, USA, Francúzska, Španielska, Nového Zélandu, Japonska, Nemecka, Česka, Švédska, Izraela, Rakúska, Belgicka, ale aj z krajín ako Thajsko, Kanada, Nový Zéland či africká Keňa, ktoré doteraz na festivale zastúpené neboli.

Nový cirkus patrí k najmladším žánrom javiskového umenia. Vznikol v 70. rokoch vo Francúzsku ako potreba nezávislého divadla hľadať nové formy vychádzajúce zo zabudnutých rituálov, činoherných tradícií, cirkusových schopností a pouličného umenia. Pre nový cirkus je charakteristická naratívna forma rozprávania príbehu prostredníctvom tradičných cirkusantských zručností, ktorými vyjadruje metafory, príbehy, témy, divadelné obrazy či dejovú líniu.

Ambasádorom festivalu je populárny herec Michal Kubovčík. Festival sa uskutoční cez víkend od 24. do 26. júna v Medickej záhrade a od 27. do 29. júna v Starej tržnici.

Program v Medickej záhrade

Podujatie sa začína v piatok večer v šapitó Medická záhrada akrobatickou šou v podaní Blues Brothers z Kene. "Čaká nás víkend úžasného divadla a cirkusu. Celodenný program je určený najmä rodinám s deťmi a večerný program v šapitó pre náročného diváka,“ hovorí riaditeľ festivalu Pavol Kelley.* "Vstup do festivalovej záhrady s množstvom umelcov z celého sveta je zadarmo,“* dodáva Kelley.

Ožije aj tržnica

V pondelok, utorok a v stredu je pripravený cirkusový a divadelný program v scenérii starobylej bratislavskej tržnice.

„Bratislavský Festival nového cirkusu Cirkul'art je uznávanou medzinárodnou prehliadkou kreatívnych a žánrovo pestrých umeleckých produkcií so zameraním na súčasný cirkus. Spája divadlo, akrobaciu, cirkus a pouličné umenia. Predstavenia sú uvádzané v slovenskej premiére. Okrem toho na návštevníkov čakajú tréningy a workshopy, kde si môžu vyskúšať rôzne cirkusové disciplíny a techniky s profesionálnymi lektormi, medzinárodný cirkusový food festival, cirkusový kolotoč, oddychová zóna a zóna pre najmenších,“ uviedla Pokorná. Tohtoročným generálnym partnerom podujatia je spoločnosť VÚB.

Čítajte aj: Kultúrne leto spestrí slávnostne osvetlený hrad aj sedemsto holandských umelcov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM