Rôzne

Psičkári, na začipovanie svojich miláčikov máte už len pár dní. Inak hrozí pokuta!

Všetci majitelia psov sú po novom povinní dať začipovať svojho chlpáča, pričom psy narodené do 31. augusta 2018 musia byť začipované najneskôr do 31. októbra 2019.

Ilustračný obrázok k článku Psičkári, na začipovanie svojich miláčikov máte už len pár dní. Inak hrozí pokuta!
5
Galéria
Zdroj: shutterstock

Psičkári, ktorí ešte nemajú svojich štvornohých miláčikov začipovaných, tak musia urobiť do konca októbra 2019. Takáto povinnosť im vznikla po tom, čo poslanci NR SR schválili novelu zákona o veterinárnej starostlivosti. Novela okrem iného reaguje aj na problém s množiteľmi psov.

Koniec množiteľom

Všetci majitelia psov sú preto po novom povinní dať začipovať svojho chlpáča najneskôr do 12 týždňov od narodenia. V prípade jeho predaja či darovania bude začipovanie povinné ešte pred zmenou vlastníka, bez ohľadu na vek šteňaťa.

Psy narodené do 31. augusta 2018 musia byť začipované najneskôr do 31. októbra 2019. Majiteľom, ktorí nebudú mať psov zaregistrovaných, hrozí pokuta do 800 eur, v prípade právnických osôb do 3 500 eur.

Registrácia psov a ich majiteľov sa bude viesť v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Množiteľov tak bude možné identifikovať a potrestať.

Čipovanie psíka

Čip sa psíkovi zavádza na ľavú stranu krku. Čipovania sa obávať netreba. Nie je bolestivejšie ako bežná podkožná injekcia. Psíka nijako zdravotne neohrozuje, povrch čipu je upravený tak, aby psovi nespôsobil problémy. Telo psa na neho nereaguje ako na cudzie teleso. Bežne používané mikročipy sú 1 cm dlhé a 1 mm široké.

Čipovanie zabezpečujú veterinárni lekári registrovaní v Komore veterinárnych lekárov SR, ktorí musia psa do 24 hodín od začipovania zaevidovať do registra. Pri zmene majiteľa bude musieť pôvodný vlastník psa nahlásiť zmenu i údaje o novom vlastníkovi do 21 dní prostredníctvom veterinárneho lekára. Rovnako má postupovať aj pri úhyne psa.

Cenu za aplikáciu čipu a jeho zápis do očkovacieho preukazu si stanovujú veterinárni lekári individuálne. Zvyčajne sa pohybuje okolo 10 eur.

Všetko o identifikácii a registrácii spoločenských zvierat sa dočítate TU.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM