Nikola Richterová Rôzne

Na vlastnej koži: Vybavujeme si preukaz na jazdu vlakom zadarmo

Od pondelka 17. novembra môžu dôchodcovia a študenti cestovať vlakom bezplatne. Ešte predtým, než ale využijú túto možnosť, musia si vybaviť príslušný preukaz. Vyskúšali sme si to na vlastnej koži a šli sme si ho vybaviť na Hlavnú stanicu.

Ilustračný obrázok k článku Na vlastnej koži: Vybavujeme si preukaz na jazdu vlakom zadarmo
Foto: Nikola Richterová

Kto by čakal davy ľudí a chaos, bol by sklamaný. Vybavenie preukazu sa ukázalo byť jednoduché. Na to, aby sme totiž vedeli, ku ktorému okienku máme pristúpiť, neboli potrebné cestovateľské skúsenosti so slovenskými vlakmi. Okienka, kde sa dajú vybaviť tieto kartičky, sa dajú spoznať veľmi ľahko – vďaka oranžovému nápisu „Bezplatná preprava“. Na naše prekvapenie sa pred nimi netvorili dlhé rady putovaniachtivých starčekov.

„Vybavenie kartičky je už rýchle. Trvá to asi dve minúty. Čo ma však prekvapilo bolo, že hoci je na kartičke vyhradené aj miesto na fotku, pracovníčka ma ubezpečila, že si ju tam vkladať netreba,“ povedala nám študentka, ktorá si prišla preukaz vybaviť. Kým ona a jej spolužiaci si musia doniesť aj študentský preukaz alebo potvrdenie zo školy, v prípade penzistov stačí iba občiansky. Poberatelia dôchodku do 62 rokov musia mať aj potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o vyplácaní dôchodcovských dá­vok.

Registrácia je od tohto týždňa dostupná aj online. Študenti budú vo vlakoch musieť spolu s kartičkou ukázať revízorom aj svoj študentský preukaz. Dôchodcovia budú predkladať občiansky. V oboch prípadoch by ste však mali mať zabezpečený aj povinný lístok s nulovou hodnotou. Ten si až do konca tohto týždňa budete môcť vybaviť výlučne na vlakových staniciach. Predaj bezplatných lístkov pre držiteľov preukazov online bude totiž spustený až od pondelka 17. novembra.

Bezplatné cestovanie vlakmi schválila v októbri vláda a platí pre spoje 2. triedy Železničnej spoločnosti Slovensko a vo vlakoch RegioJetu na trase Bratislava – Komárno. Táto možnosť sa nevzťahuje na vlaky InterCity.

Kto môže cestovať zadarmo?

  • dieťa do 6 rokov
  • dieťa do 15 rokov
  • žiaka/študenta do 26 rokov
  • poberateľa dôchodku do 62 rokov (starobného, predčasného, sirotského, vdovského, invalidného, sociálneho dôchodku)
  • občana od 62 rokov (starobní dôchodcovia)

Záujemcovia o bezplatnú prepravu (okrem detí do 6 rokov) sú povinní:

  1. zaregistrovať sa
  2. získať na základe registrácie preukaz
  3. na cestovanie si vybrať cestovný lístok na bezplatnú prepravu
Ako si vybaviť preukaz na vlakovú dopravu zdarma
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM