KAW Rôzne

Chystáte sa na opekačku v bratislavských lesoch? Neriskujte! Hrozí požiar aj "mastná" pokuta

Niektorí "milovníci prírody" nechápu, aké nebezpečenstvo môže znamenať opekačka v kombinácii so suchom a horúčavami. Zakladať oheň aj na oficiálnych ohniskách je momentálne tabu!

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na opekačku v bratislavských lesoch? Neriskujte! Hrozí požiar aj "mastná" pokuta
6
Galéria

Kokteil, ktorý vznikne kombináciou opekačky v lese, sucha a horúceho počasia, môže byť smrteľný. Reportáže, ktoré zobrazujú horiace hektáre lesa v Chorvátsku či Portugalsku, sa nám možno zdajú vzdialené. Verte však, že aj z malého ohníka na Železnej studničke sa môže za okamih stať katastrofa pre celú Bratislavu.

Absolútny zákaz

Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta Slovenskej republiky 21. júna upozornil, že až do odvolania je na lesných pozemkoch na území Bratislavy vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva požiarov: „Okrem iného je na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme zakázané fajčiť alebo používať otvorený plameň, a taktiež vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov. V lesoch je tiež zakázané zakladať ohne, a to aj na vyhradených ohniskách.“

Z vyššie uvedeného vyplýva, že aj pri dodržaní všetkých pravidiel zakladania ohňa v lesoch v Bratislave a okolí, hrozí vysoké nebezpečenstvo vzniku požiaru. Tým, ktorí daný zákaz nedodržia, navyše hrozí vysoká pokuta.

Hasia ohniská

Napriek zákazu Mestské lesy v Bratislave (MLB) evidujú, že ľudia ohniská naďalej využívajú a zákaz nerešpektujú. „Umiestnili sme na všetky ohniská oznam so zákazom zakladania ohňa, ako aj oznam o vyhlásení času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov. Tiež sme informovali o tomto zákaze na svojej Facebookovej stránke aj na webovej stránke,“ povedala pre Bratislava24.sk Jana Znášiková z Mestských lesov v Bratislave.

Počas víkendov a sviatkov majú zamestnanci MLB ochranné a protipožiarne služby. Vtedy kontrolujú ohniská a hasia vzniknuté alebo nezahasené ohniská a upozorňujú návštevníkov na zákaz kladenia ohňa. „V prípade hrozby požiaru pracovníci MLB kontaktujú hasičský a záchranný zbor, ktorý zahasí založené ohne. Počas pracovného týždňa kontroluje lesopark mestská aj štátna polícia, ktorá má právomoc vyberať pokuty od neporiadnych návštevníkov,“ dodala Znášiková.

Požiar v Rači (24. jún 2017)
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM