Rôzne Správy

Chystáte sa na nákupy do Rakúska? Pozor, naši susedia menia nariadenia!

Sprísnené opatrenia sú reakciou na zrýchľujúce sa šírenie koronavírusovej pandémie v alpskej krajine.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na nákupy do Rakúska? Pozor, naši susedia menia nariadenia!
Zdroj: TASR/AP

Rakúsko od pondelka 14. septembra opäť sprísni reštrikcie týkajúce sa nosenia tvárových rúšok a dodržiavania spoločenského odstupu na verejných podujatiach a v reštauráciách.

Nosenie rúšok

Avizované opatrenia, ktoré v piatok podľa tlačovej agentúry Reuters oznámil rakúsky kancelár Sebastian Kurz, sú reakciou na zrýchľujúce sa šírenie koronavírusovej pandémie v tejto alpskej krajine.

Nosenie rúšok bude povinné v obchodoch, vo všetkých druhoch hromadnej dopravy a v školách mimo tried.

Súkromné podujatia konané vnútri budú obmedzené na maximálne 50 účastníkov a vonkajšie na 100 osôb. Profesionálne organizované akcie so sedením môžu mať vnútri najviac 1 500 účastníkov a vonkajšie 3-tisíc.

Denné prírastky nákazy koronavírusom, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, rastú v Rakúsku od konca júna, pričom vo štvrtok úrady zaznamenali 644 nových prípadov infekcie – najviac od konca marca, keď počiatočná vlna slabla vďaka celoštátnemu obmedzeniu pohybu obyvateľstva.

„Práve preto, že leto sa vyvíjalo dobre a ľudia teraz nedokážu celkom uveriť opätovne stúpajúcim číslam, obraciam sa na všetkých s tým, aby sme spoločne brali túto situáciu vážne,“ povedal Kurz na tlačovej konferencii.

Na semafore svieti žltá

Rakúska metropola Viedeň zostane v rámci takzvaného semaforového systému naďalej v žltej zóne, a to napriek narastajúcemu počtu nakazených osôb, pre ktorý jej hrozilo preradenie do oranžového, tretieho stupňa. Oznámila to vo štvrtok príslušná komisia zodpovedná za systém monitorujúci stav šírenia nákazy.

Semaforový systém výstrah upozorňujúci na situáciu šírenia nákazy má štyri stupne. Zelená farba predstavuje nízke riziko nákazy, žltá stredné, oranžová vysoké a červená veľmi vysoké.

Do žltej zóny pribudnú od piatka tirolské mestá Innsbruck a Schwaz, ako aj dolnorakúske okresy Korneuburg a Wiener Neustadt. V žltej zóne zostávajú naďalej zaradené mesto Graz a okres Kufstein v Tirolsku.

Do zelenej zóny sa, naopak, znova dostane mesto Linz ležiace v spolkovej krajine Horné Rakúsko. Odporúčanie na preradenie do zelenej zóny dostal aj okres Freistadt, kde sa predtým objavilo ohnisko nákazy v súvislosti s tamojšou mešitou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM